Emma

Ötödfélszáz éves a Heidelbergi Káté

2013.10.10. 15:32

Programkereső

A 450 éves Heidelbergi Káté tiszteletére ad koncertet a Kodály Kórus és a Kodály Filharmónia október 10-én este Debrecenben a Bartók teremben, Pad Zoltán vezényletével. A különleges alkalmon Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondja el gondolatait a legfontosabb református hitiratról.

A református egyház alapvető hittételeit tartalmazó Heidelbergi Káté III. Frigyes pfalzi választófejedelem megbízására készült 1563-ban. Az ötödfélszázados évforduló alkalmából a "kálvinista Róma" művészeti együttesei a protestáns egyházzene legkiválóbb mestereitől válogattak műveket.

Kodály Filharmónia
Kodály Filharmónia

A műsorban elsőként Heinrich Schütz Musikalische Exequienje szólal meg. A kompozícióban a lutheri Bibliából válogatott igeversek és korál-szövegek a földi élet nyomorúságáról, a halálról, a feltámadásról és a túlvilági élet boldogságáról szólnak. A műsoron Dietrich Buxtehude "Herzlich lieb hab ich dich, o Herr" című kantátája is szerepel Johann Sebastian Bach F-dúr miséje (BWV 233) mellett, amely az úgynevezett "lutheránus misék" sorába tartozik.

A koncerten a Kodály Filharmónia mindkét együttese fellép a Bartók-teremben, bár kétségkívül a Kodály Kórusé a főszerep. Ez az évforduló nagyon fontos ünnepelnivaló egy olyan városban, amelynek mély protestáns gyökerei vannak - hangsúlyozta Pad Zoltán, a koncert karmestere. A "kálvinista Rómában" szinte erkölcsi kötelesség, hogy koncerttel is megemlékezzünk a protestáns hitirat születéséről - tette hozzá a Kodály Kórus vezető karnagya.