Gertrúd, Patrik

Beethoven lírai arca

2013.10.18. 11:48

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikusok október 26-i hangversenyének szólistája Cristina Ortiz lesz. A brazil zongoraművész szerint Beethoven 4. zongoraversenye (G-dúr, op. 58) páratlan alkotás, amely lényegében semmihez sem hasonlítható.

Az alkotás 1807 márciusában lezajlott, zártkörű premierjén Beethoven maga játszotta a szólót Lobkowitz herceg bécsi palotájában. (A nyilvános bemutatóra jóval később, 1808. december 22-én került csak sor a Theater an der Wienben.) Bár a korabeli kritika (például az Allgemeine musikalische Zeitung recenziója) lelkesedett a versenymű komplexitásáért és finoman rögtönzésszerű líraiságáért, a kompozíció utóbb - nagy valószínűséggel éppen kevéssé heroikus hangütése miatt - feledésbe merült egészen addig, míg Mendelssohn 1836-ban újra be nem mutatta. Azóta viszont a billentyűs repertoár egyik alapvető művévé vált, amelyből számtalan hangfelvétel készült, és amelyet koncerteken is gyakran adnak elő.

A Nemzeti Filharmonikusok vendégművésze, a brazil Cristina Ortiz, aki 1969-ben arany medált nyert a Van Cliburn nevét viselő versenyen, később pedig a Curtis Institute of Music növendékeként tökéletesítette tudását Rudolf Serkin irányítása alatt, a maga részéről egészen speciálisnak, mesésnek nevezte a concertót, különösen annak második tételét, amelyben a zongora - a művész megfogalmazása szerint - mintegy megszelídíti a zenekart.

Az október 26-i hangverseny második felében Enescu 3. szimfóniája (C-dúr, op. 21) hangzik majd el, amelyet a zeneszerző 1918-ban komponált, és amelynek hangszer-összeállításában a zenekar mellett kórus és zongora is szerepet kapott. Az est dirigense Lawrence Foster, a lisszaboni Gulbenkian Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere lesz. Foster korábban számos más zenekarnak és fesztiválnak volt zeneigazgatója, és gyakran irányította a világ jelentős operaházainak együtteseit is. A román származású szülők gyermekeként Los Angelesben született karmester Enescu zenéjének egyik legfontosabb tolmácsolója. 1998 és 2001 között a George Enescu Fesztivál művészeti vezetőjeként tevékenykedett. Legfrissebb Enescu-felvétele - a Vonósötös saját zenekari hangszerelésében, melyet a Monte Carlói Filharmonikusokkal rögzített az EMI gondozásában - 2009-ben jelent meg. 2003-ban a román elnök a romániai zenéért végzett munkájáért érdemrenddel tüntette ki.