Gábor, Karina, Ders

A Mahler Ünnep lezárása lemezen

2013.10.22. 12:35

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar az évek során töretlen lelkesedéssel készült a Mahler Ünnepekre, amelyeken a komponista életművének bemutatása mellett a kortárs zeneszerzőknek is lehetőséget adott új művek bemutatására.

A rendkívül sikeres sorozat idén véget ért, ez azonban nem jelenti azt, hogy a hazai Mahler Társaság alapítójaként is ismert karmester, Fischer Iván hátat fordított volna a zeneszerzőnek. Gustav Mahler évtizedek óta rendkívül fontos a Fesztiválzenekar számára, műveit nem csak a hazai, de a nemzetközi közönség előtt is sikereket aratva tolmácsolják.

Gustav Mahler
Gustav Mahler

A Mahler Ünnepek méltó záróakkordja a Fesztiválzenekar most megjelent új lemeze, amelyen a zeneszerző V. szimfóniája szerepel. A felvétel az utolsó Mahler Ünnepen, 2012. szeptemberében készült a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. „Abszolút zene" - így értékeli a szakma. „A szokásos BFZ-s erényeket persze itt sem kell nélkülözni: transzparencia, meleg hangzás, nagy dinamika. A 4. tétel jól egyensúlyoz a szentimentalizmus és a romantika között, és átvezet a vidámabb és megnyugodott utolsó tételhez. Igazán egyedi és értékes felvétel született."

Fischer Iván így nyilatkozott a zeneszerzőről: "Az én számomra Mahler magától értetődő. Érzem, mi logikus Mahlerben, és mi az, amit nem lehet előadni csak az ő logikájából kiindulva. Mahler ragyogó karmester is volt, és saját partitúrái, amelyekből dolgozott, tele vannak apró kis üzenetekkel... Mahlert vezényelve úgy érzem, mintha maga Gustav állna a hátam mögött, és a vállam fölött súgná a fülembe, mit tegyek és hogyan."