Sándor, Ede

Indul a Pannon Filharmonikusok fővárosi bérlete

2013.10.24. 19:22

Programkereső

Tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Pannon Filharmonikus Zenekar budapesti bérletsorozatát. Idén öt különleges színhez kapcsolódnak a koncertek a Művészetek Palotájában, ezekhez egy-egy festményt kölcsönöz a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány.

Földbarna, jégkék, üvegzöld, tűzvörös és aranyokker - ezek a színek kapcsolódnak az öt hangverseny egy-egy darabjához. Az idei évtől a zenekar hosszú távú együttműködésbe kezdett a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal, amely négy kortárs festményt állít ki a koncertek napján a Müpában; a jégkék című estre Zászkaliczky Ágnes fest új művet.

Gyöngyösi Levente
Gyöngyösi Levente

A budapesti sorozat november 15-én indul Gyöngyösi Levente - a rezidens zeneszerző - Sinfonia concertantéjának ősbemutatójával, amelyet a Pannon Filharmonikusokkal közösen szólaltat meg az Amadinda Ütőegyüttes. A "múmia" avagy földbarna szín nemcsak az új darabhoz társul, hanem Stravinsky A tavaszi áldozat című alkotásának nyerseségét is kifejezi - mondta az együttes vezető karmestere, Bogányi Tibor.

A jégkékkel jellemzett hangversenyen Csajkovszkij és Sibelius kompozícióit hallhatja a közönség. Az üvegzöld szín asszociációi köré szerveződő esten a kolozsvári zeneszerző-tanár, Terényi Ede Jazz-hárfaversenyét mutatja be Vigh Andrea, míg a "tűzvörös" program ismét Stravinsky-kompozíciót kínál a koncertlátogatóknak: A tűzmadár szvitváltozatát. Végül az aranyokker-koncerten, már 2014 májusában Orbán György IV. szerenádja mellett Richard Strauss Don Quixote című szimfonikus költeményét adja majd elő a zenekar.

A novemberi hangverseny ősbemutatója kapcsán Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes alapító-vezetője kifejtette: nincs más, csak kortárs zene, hiszen a mai előadó mai füllel és érzéssel tolmácsolja a két-háromszáz évvel ezelőtti műveket is. Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója hozzátette, hogy ebben az évadban sok magyar muzsikussal dolgoznak együtt, mégpedig azért, mert minden zeneműhöz a leghitelesebb előadót keresik meg. Idén a rezidens előadójuk Bogányi Gergely, de változatlanul örömmel hívják meg Baráti Kristóf hegedűművészt, Várjon Dénes zongoraművészt, Fenyő László és Várdai István gordonkaművészt is.

A Pannon Filharmonikusok és Várjon Dénes hangversenye a Bartók-maratonon
A Pannon Filharmonikusok és Várjon Dénes hangversenye a Bartók-maratonon

A Pannon Filharmonikusok együttese az itthoni koncertek mellett az Armel Produkciós Iroda szervezésében fellép a rangos Normandiai Őszön is, majd svájci és németországi turnéra indul - évek óta először. A berlini Konzerthausban kezdenek december 22-én, és szintén a német fővárosban, a Filharmóniában fejezik be a körutat 2014. január 5-én. "Nagy kihívás lesz, mert tizenhét nap alatt tizenhárom koncertet adunk négyféle műsorral. A turné olyan híres helyszíneket érint, mint a zürichi Tonhalle, a luzerni Kongresszusi és Koncertközpont vagy a lipcsei Gewandhaus "- közölte végül az igazgató.