Benedek

Vásáry Tamás meglepetéskoncert a Zeneakadémián

2013.10.25. 14:07

Programkereső

A világhírű zongoraművész-karmester 80. születésnapja alkalmából ad koncertet 2013. október 29-én a megújult Zeneakadémia Nagytermében.

Vásáry Tamás csodagyerekként indult: 10 éves korától Dohnányi Ernőnél tanult, majd felvették a Zeneakadémiára, ahol Hernádi Lajos növendéke lett. 1953-ban szerzett művészdiplomát, de Kodály már diplomakoncertje előtt Steinway zongorát ajándékozott neki, majd szolfézstanárnak vette maga mellé. 1956-tól nemzetközileg is elismert zongoristává vált, egymást követték a versenygyőzelmek és a legrangosabb külföldi koncerttermek pódiumai, valamint a Deutsche Gramophonnál készült lemezfelvételek. 1971-től karmesterként is aktív, ettől kezdve egyre többet tér haza Magyarországra. 1993-tól több mint egy évtizeden át a MR Szimfonikusok vezetője, 2004 óta örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója.

Vásáry Tamás
Vásáry Tamás

A 2013. október 29-én tartandó koncerten az ünnepelt legkedvesebb művei csendülnek fel, melyeket részben ő maga játszik zongorán, részben a Concerto Budapest élén dirigál, s az esten Vásáry Tamás művészbarátai is kedveskednek neki egy-egy műsorszámmal. S minthogy Vásáry Tamás mindig is nyitott volt a társművészetek felé is, így az gálahangversenyen nemcsak zenei programok lesznek: a nemrég megjelent Zenén túl... című könyvéből Eszenyi Enikő olvas fel részleteket, majd két táncművész, Solymosi Tamás, valamint az ünnepelt élete párja, Tunyogi Henriett lép színpadra.

Vásáry Tamás ünnepi hangversenyére ezt a linket követve lehetséges online jegyet vásárolni, aki pedig inkább személyesen váltana belépőt, a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában, vagy a Libri könyvesboltokban teheti meg.