József, Bánk

Zenélő fűrész - Kortárs zenei sorozat az A38 Hajón

2013.10.25. 15:40

Programkereső

A Zenélő fűrész az A38 Hajó frissen indult komolyzenei sorozata, melynek célkitűzése, hogy bemutassa a hazai kortárs zene fiatal és középgenerációját. Október 28-án Szentpáli Roland és Romhányi Áron szerzői estjén vehetnek részt az érdeklődők.

Az A38 Hajó az elmúlt években, varázsos fekvésű Kiállítótermének 2010-es megnyitása óta az itt megszokott műfajok bemutatása mellett erőteljes kísérletezésbe kezdett, és fontos helyszínévé vált a budapest komolyzenei életnek. Ennek látványos megvalósulása a Zenélő fűrész kortárs kamarazenei sorozat, aminek különlegessége, hogy a nem mindennapi helyszínen a koncertek egyedülálló szcenírozást is kapnak, ugyanis a fellépésekről televíziós felvétel is készül, amelyeket a Duna Televízión lesznek láthatóak.

Romhányi Áron és Szentpáli Roland
Romhányi Áron és Szentpáli Roland

Október 28-án 20 órától Szentpáli Roland és Romhányi Áron szerzői estjén vehetnek részt az érdeklődők. A két fiatal, azonban egyúttal akár már klasszikusnak is mondható, komoly szakmai pályát és elismertséget szerzett virtuóz muzsikust és zeneszerzőt több közreműködő is kíséri ezen az estén, úgyis mint Komjáti Lilla és Revóczky Ottilia hegedűn, valamint Géczi Teodóra és Szabó Anna csellón.

A kortárs zenei sorozat sorban következő szerzői estjét november 19-én, Zombola Péter és Beischer-Matyó Tamás előadásában rendezik meg. Zombola Péter számos alkotása közül kórusműveit például Európa számos országában bemutatták, műsoron tartják, emellett magyarországi kamarakórusoknak, énekkaroknak, esetenként zenekaroknak is szívesen komponál, miközben a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ének-Zenei tanszékének óraadó tanára. Beischer-Matyó Tamás írt már operát, szonátát, könnyű fagottdarabot is többek között, számos díj kitüntetettje, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatójaként is ismert.

A38 hajó
A38 hajó

A 2013-as év utolsó Zenélő fűrész-estjét december 17-én tartják Meskó Ilona és Horváth Márton Levente közreműködésével. Meskó Ilona 2002-ben I. helyezést ért el a Vántus István Zeneszerzésversenyen, melyet 35 éven aluli magyar és határon túli magyar zeneszerzők részére hirdettek meg. Horváth Márton Levente kompozícióinak legnagyobb részét ez idáig a kamaraművek és egyházi kompozíciók alkotják, főbb művei közé tartozik Hegedűversenye, a Mária-énekek című kantáta valamint a Túl című csembalóra és vonósötösre írt műve.