Gábor, Karina, Ders

Örömünnep Mozarttal

2013.10.31. 19:51

Programkereső

A Zuglói Filharmónia új sorozatot indít a Zeneakadémián Gaudeamus - Örvendjünk! címmel. Mint közleményükben tudattákl, a sorozat minden zenebaráthoz szól, de elsősorban a középiskolásokat várják szombat délutánonként.

A program szerkesztésekor fontos szempont volt, hogy a műsorok érintsék a középiskolai tanulmányok témáit, számos ponton kapcsolódjanak az irodalom, történelem, művészettörténet érettségi témaköreihez. Az első előadáson, november 2-én Mozart művei szólalnak meg. Elsőként a c-moll Adagio és Fúga (K 546) hangzik el Záborszky Kálmán igazgató-karmester vezényletével. Ezután az A-dúr zongoraverseny (K 488) hallható Kovalszki Mária szólójával, végül a Requiemet (K 626) adják elő Geszthy Veronika, Schöck Atala, Horváth István és Bretz Gábor közreműködésével.

Zuglói Filharmónia
Zuglói Filharmónia

Az együttes november 4-én ünnepi hangversenyen játszik a Bazilikában. A koncertet az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének emlékére rendezik meg, így tisztelegve az áldozatok előtt. Az emlékkoncerten Lajtha László Missa in diebus tribulationis - Mise a szorongattatás napjaiban című műve hangzik el ugyancsak Záborszky Kálmán vezényletével. Amikor a művet 1957-ben Vásárhelyi Zoltán vezényletével a Magyar Rádióban bemutatták, "politikailag semleges" címet kellett neki adni, így kapta a Mise fríg hangnemben megnevezést. A nagyszabású kompozíciót 1989-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Mátyás-templomban Záborszky Kálmán vezényelte először az 1957-es ősbemutató óta.

A Gaudeamus-bérletben a következő, november 23-i hangversenyen Mendelssohn szimfonikus alkotása, a Hebridák-nyitány után Kocsár Miklós, majd Bach Magnificatját adják elő a nyíregyházi Cantemus Kórus közreműködésével.