Gertrúd, Patrik

Hegedűs, Baráti és Perényi az Olasz Kultúrintézetben

2013.11.04. 13:47

Programkereső

A MÁV Szimfonikus Zenekar legjobb koncertjeit hallhatják az érdeklődők szombat délelőttönként a budapesti Olasz Kultúrintézetben. A két éve indult Varga László bérletsorozattal nemcsak a zenekart életre hívó egykori MÁV elnöknek kívánt emléket állítani az együttes: a 11 órás kezdés lehetővé tette, hogy a családok könnyebben szakítsanak időt közös zenei programokra.

Az idei évad első hangversenyén, november 23-án Hegedűs Endre szólaltatja meg Chopin f-moll zongoraversenyét. A koncertet Liszt népszerű szimfonikus költeménye, a Les Préludes nyitja; a zongoraverseny után Dvořák Legendák című ciklusa, végül Rimszkij-Korszakov Spanyol capricciója hangzik el, Kesselyák Gergely vezényletével.

A decemberi hangversenyt Brahms munkásságának szenteli a művészeti vezető, egyben az est karmestere, Csaba Péter. Az Akadémiai ünnepi nyitány után az együttes gyakori partnere, Baráti Kristóf - ma már világszerte elismert hegedűművész-játssza el a D-dúr hegedűversenyt. A koncertet a II. (D-dúr) szimfónia zárja.

Baráti Kristóf
Baráti Kristóf

2014 márciusában Brahms első (c-moll) szimfóniája hallható az amerikai dirigens, Irwin Hoffman vezényletével.  Hoffman 2007 óta szinte minden évben vendégszerepelt a MÁV Szimfonikusok hangversenyein. Korát meghazudtolóan fiatalos, energikus karmester, akinek vezénylését sokrétű tapasztalata és életbölcsessége teszi hitelessé, mindig élményszerűvé. Mozart utolsó, Jupiter alcímű szimfóniája hallható még ezen a hangversenyen.

Májusban Takács-Nagy Gábor lép a karmesteri pultra; a zenekarvolt művészeti vezetője ezúttal Schumann és Dvořák kompozíciókat vezényel. A cseh-morva zeneszerző h-moll gordonkaversenyében Perényi Miklós szólaltatja meg a magánszólamot, ez teszi igazán ünnepivé a programot. Schumanntól a Julius Caesar-nyitányt és IV. szimfóniáját tűzi műsorra a zenekar.