Gertrúd, Patrik

Az Európai Kórusszövetség közgyűlése Pécsett

2013.11.06. 17:35

Programkereső

A 2015-ös Europa Cantat fesztivál házigazdája, Pécs ad otthont november 8. és 10. között az Európai Kórusszövetség éves közgyűlésének - jelentette be Páva Zsolt polgármester és Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke.

Páva Zsolt elmondta, hogy a rendezvényre százhúsz vendéget várnak huszonnégy országból. A polgármester örömét fejezte ki afölött, hogy a vendégek a szakmai találkozón megismerkedhetnek a város hangulatával, infrastruktúrájával, mivel 2015. július 24. és augusztus 2. között Pécs fog otthont adni - immár másodszor - a világ egyik leghíresebb, mintegy négyezer résztvevőt felvonultató kórusfesztiváljának, az Europa Cantatnak. A polgármester hozzátette: az Europa Cantat a kontinens legnagyobb kulturális fesztiváljai közé tartozik, ezért a 2015-ös programmal kapcsolatos szervezőmunka már el is indult. Ennek egyik fontos állomása a közgyűlés, amelyen a nemzetközi és hazai kórusszakma képviselőinek bemutatják a fesztivál koncepcióját és sokszínű programját.

Székesegyház, Pécs
Székesegyház, Pécs

Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke a részletekről szólva kifejtette, hogy a közgyűlés hivatalos programját interaktív szakmai előadások és koncertek tarkítják majd. Bemutatkoznak például a pécsi kórusélet különböző szereplői, november 9-én este pedig a Pécsi Egyetemi Kórus és Zenekar ad nyilvános koncertet a székesegyházban Kamp Salamon vezényletével és Szamosi Szabolcs orgonaművész közreműködésével. A koncert közönségét Lakner Tamás invitálja közös éneklésre az Énekel a város elnevezésű kezdeményezés újabb felvonásaként.

A közgyűlés másik fontos témája a nemzetközi együttműködés lesz. Bemutatják a kórusszövetség VOICE (Vision on Innovation for Choral Music in Europe) európai uniós projektjének eddigi eredményeit. A VOICE az európai kórusszakma összefogásából született és nyert el jelentős uniós támogatást tizennégy partner részvételével tizenegy országból. Pécsett ennek az együttműködésnek a keretében valósult meg augusztusban a EuroChoir - Európai Ifjúsági Kórus elnevezésű rendezvény.

Lakner Tamás, a Regionális Művészeti Tanács elnöke elmondta: a 2015-ös eseményen nemcsak a Pécs környéki és a hazai kórusélet kap komoly bemutatkozási lehetőséget, hanem a közép-kelet európai művészek is. Hozzátette: a remények szerint a Cantat hosszú távon a hazai kóruséletnek is új lendületet ad majd.

Az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat szervezetnek ötven tagszervezete van Európában, továbbá több száz kórus- és egyéni tagja a világ ötven országában, így közvetlenül több mint egymillió, közvetve több mint 20 millió énekest, karvezetőt, zeneszerzőt képvisel és ér el. Vezető páneurópai, közhasznú csúcsszervezetként célja a kóruszene területén elősegíteni ifjúsági és felnőtt énekesek oktatási, kulturális együttműködési programjait.

Az Európai Kórusszövetség 2012-ben jelentette be, hogy Pécs rendezheti a 2015-ös Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivált. A hagyományosan háromévente rendezendő fesztivált 2013-ban Torinóban tartották több mint négyezer résztvevővel.