Beáta, Izolda, Lea

Erkel-megemlékezés Gyulán

2013.11.07. 12:22

Programkereső

Az 1810. november 7-én született Erkel Ferencre a róla elnevezett színházat megnyitó, fővárosi fesztivál mellett szülővárosában is programsorozattal emlékeznek.

A rendezvények között egy Erkel-vetélkedő is szerepel, amelyre a komponista születésének évfordulóján, csütörtökön délután kerül sor az Erkel Ferenc Emlékházban. Itt, a művész egykori szülőházában a csapatok az alkotó gyermekkorával és zenetörténeti munkásságával kapcsolatos tudásukat mérhetik össze - mondta el Németh Csaba, a Gyulai Múzeum történésze az MTI-nek. A születésnapi ünnepségsorozat részeként koszorút is elhelyzenk az emlékház falán, este pedig hálaadó misét tartanak a szülőház melletti Szent József katolikus templomban. Ezt követően a városháza dísztermében a harmincéves Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar ad jubileumi koncertet Perlaki Attila karigazgató vezényletével. A programban Erkel Ferenc művei mellett Liszt, Kodály, Bach, Mendelssohn, Bárdos Lajos és Szokolay Sándor művei szerepelnek.

Erkel Ferenc
Erkel Ferenc

Szombat este az Erkel Ferenc Társaság Gyula Város Önkormányzatával közösen ünnepi koncertet rendez Erkel Ferenc születésének 203. évfordulója alkalmából a városháza dísztermében. A műsor Erkeltől a Palotás és Magyar Cantate szerepel Beliczay Gyula F-dúr miséje és Rózsavölgyi Márk Első magyar körtáncz című kompozíciója mellett. A koncerten az István Király Operakórus, valamint Áchim Erzsébet (zongora) lép fel, az esten Somogyváry Ákos karnagy vezényel.