József, Bánk

Meghirdették Pereira utolsó salzburgi fesztiváljának műsorát

2013.11.07. 12:57

Programkereső

Meghirdették a 2014-es Salzburgi Ünnepi Játékok programját, amelynek alaptémája az 1914-ben, egy évszázaddal ezelőtt kitört első világháború lesz. Alexander Pereira harmadik és egyben utolsó alkalommal állította össze a fesztivál műsorát, mivel a következő év őszétől már a Scalát vezeti majd.

A témaválasztást Helga Rabl-Stadler fesztiválelnök szerint többek között az a tény indokolja, hogy az ünnepi játékok hagyománya voltaképpen a háború eredményeképpen indult útjára. Mint a prózai előadásokért felelős rendező, Sven-Eric Bechtolf rámutatott: a Max Reinhardt, Hugo von Hoffmansthal és Richard Strauss szellemi irányításával 1920. augusztus 22-én elindult fesztivál ugyanis a művészet békítő, engesztelő erejét volt hivatott megmutatni. A program alapkoncepciójához kapcsolódva Christopher Clark, a neves ausztrál történész tartja a hivatalos megnyitót bevezető előadást Alvajárók címmel (2012-ben jelent meg az első világháborút megelőző folyamatokat feltáró, azonos című kötete a Penguin gondozásában).

Dóm tér, Salzburg
Dóm tér, Salzburg

A nyári sorozat július 18-án kezdődik az egyhetes, Pereira által bevezetett Ouverture Spirituelle "előfesztivállal", amely nem kevesebb, mint 280 eseményt sorakoztat fel. Témája idén a kereszténység és az iszlám. Fischer Ádám ezzel összefüggésben vezényli majd a Mozarteum együttesének élén a nagyváradi püspök szolgálatából Salzburgba szerződött Michael Haydn Ferenc-miséjét. Az iszlám miszticizmus több koncerten is megjelenik, Bach zenéje például egy egyiptomi szufi szerzetesrend énekeivel találkozik a programtervben.

A Da Ponte-Mozart-operák sorozatában a Don Giovannit láthatják az érdeklődők Sven-Eric Bechtolf rendezésében, Christoph Eschenbach vezényletével. Alexander Pereira annak ellenére döntött a folytatásról, hogy 2013-as Cosi fan tuttéjuk kritikai visszhangja katasztrofális volt. Az osztrák kultuszoperát, A rózsalovagot Harry Kupfer rendezésében játsszák többek között Krassimira Stoyanova, Sophie Koch, Mojca Erdman és Günther Groissböck közreműködésével. A karmester Zubin Mehta lesz. Egy kortárs drámai alkotás is színre kerül: az 52 éves francia komponista, Marc-André Dalbavie operája, a Charlotte Salomon. Az opera festőművész hősnője valóságos személy, huszonhat éves korában, 1943-ban Auschwitzban gázosították el születendő gyermekével együtt. A darabot Luc Bondy rendezi.

Plácido Domingo, aki annyiszor személyesítette meg Manricót, a trubadúrt, Salzburgban Luna grófként, tehát egy újabb baritonszerepben mutatkozik be. A tenor főszerepet Francesco Meli, Leonórát Anna Netrebko énekli majd. Schubert ritkán hallható operája, a Fierrabras eredetileg Nikolaus Harnoncourt vezényletével hangzott volna el, a mester elfoglaltsága miatt azonban Ingo Metzmacher fogja dirigálni a kompozíciót, amelyet a brüsszeli operaházban épp az ő zenei irányításával mutattak be. A rendező Peter Stein lesz. Kisebb szerepet kap a műben a magyar bariton, Kálmán Péter.

Cecilia Bartoli
Cecilia Bartoli

Rossini Hamupipőkéjét a Pünkösdi Fesztivál után a nyári sorozatban is színre viszik - a címszerepben Cecilia Bartolival, Donizetti A kegyencnő című operájában pedig - ahogy az egész fesztiválon - igazi sztárparádé várható: a címszerepet Elina Garanča alakítja Juan Diego Flórez, Ludovic Tézier és Carlo Colombara oldalán. A Trisztán és Izolda-projekt is csillagokat vonultat fel: Waltraud Meier, Jekatyerina Gubanova, Peter Seiffert és René Pape mellett a West-Eastern Divan Zenekar játszik majd Daniel Barenboim vezetésével. A Bécsi Filharmonikusok a megszokott öt helyett hat zenekari koncertet adnak Daniel Barenboim, Riccardo Chailly, Philippe Jordan, Riccardo Muti, Gustavo Dudamel és Daniele Gatti vezényletével.