Emőke

Beethoven összes zongorás triója

2013.11.09. 17:03

Programkereső

A Trio Monteleone-t 2005-ben alapította a salzburgi Mozarteum három hallgatója: a magyar zongorista, Lőwenberg Dániel, a svájci hegedűs, Noëlle Grüebler és az új-zélandi csellista, Hugo Smit.

Az elmúlt években számos felkérést kaptak bel- és külföldön, felléptek többek között 2006-ban a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az Óbudai Társaskörben hat koncertből álló sorozaton Beethoven összes zongorástriója megszólal. Ezt a műfajt a zeneszerző különösen kedvelte, az op. 1 három triója után, melyekkel az ifjú mester kilépett a nyilvánosság elé, újból és újból visszatért ehhez az összeállításhoz. Beethoven teljesen megújította a zongorástrió műfaját: műveiben jól nyomon követhető az a folyamat, melynek során Haydn örökségéből megszületett a modern zongorástrió; ebben már mindhárom hangszer egyenrangú, sőt szólisztikus szerephez is jut. A koncertek műsorát Beethoven szóló-, ill. duó-szonátái teszik még színesebbé.

Trio Monteleone
Trio Monteleone

Kérdésünk: hol hallhatták a pest-budai zenekedvelő arisztokraták Beethoven zongorajátékát?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak november 16-án az Óbudai Társaskörben megrendezésre kerülő megrendezésre kerülő Trio Monteleone koncertre.