Emőke

A Pleyel lehúzza a redőnyt

2013.11.14. 12:21

Programkereső

Az év végén bezárja több mint kétszáz éves műhelyét az egykor Lisztnek és Chopinnek is zongorákat készítő francia Pleyel cég.

Az osztrák születésű Ignaz Pleyel zongoraművész által 1807-ben alapított, Párizs Saint-Denis nevű városrészében található hangszer-manufaktúra, amely a világ legrégebbi, folyamatosan működő zongorakészítő műhelye volt, a sorozatosan elkönyvelt veszteségek és az egyre csökkenő kereslet miatt hozta meg a kényszerű döntést - derült ki a cég november 13-án kiadott közleményéből. Fennállása óta a Pleyel mintegy kétszázötvenezer zongorát adott el, olyan zenészóriásoknak is készített hangszert, mint Liszt, Chopin, Debussy vagy Ravel (a cég hangszerei Chopin kedvencei voltak).

Pleyel-zongora 1842-ből
Pleyel-zongora 1842-ből

A francia zongorák kiemelkedő minőségű képviselőiként számontartott Pleyelek hangszerkészítő mesterek aprólékos munkájának gyümölcsei, egy-egy darabon gyakran ezerötszáz órán át is dolgoztak a szakemberek. A fénykorában akár évi háromezer zongorát is gyártó cég képviselői elmondták, hogy a hagyományos módszerekkel dolgozó műhelyt egy ideje már nagy nyomás alatt tartották a zongorák piacán egyre nagyobb teret hódító kínai és dél-koreai versenytársak. Az ázsiai gyártók térnyerését másutt is érzik: júliusban az amerikai Steinwayt is csak egy nagyobb tőkeinjekció tudta megmenteni, az utolsó brit manufaktúraként számon tartott Kemble hangszereit pedig 2009 óta már a japán Yamaha gyártja.

Az 1783-ban Strasbourgban letelepedett Ignaz Pleyel egyike volt Joseph Haydn tanítványainak. Zongoristaként mestere mellett Beethoven és Mozart legjelentősebb műveit is játszotta, a nevét viselő műhely pedig a 19. század egyik legfontosabb zongoraműhelyeként marad nevezetes. A Pleyel cég csődje után Párizsban egy metrómegálló és egy koncertterem - Párizs leghíresebb hangversenyterme - őrzi tovább a művész-vállalkozó emlékét.