Gertrúd, Patrik

Párizsi fuvallat orgonára és éteri szopránra

2013.11.14. 12:20

Programkereső

„Ez az én új orgonám?! Hiszen ez egy valóságos zenekar!” – kiáltott fel César Franck, mikor először próbálta ki templomában a legendás orgonaépítő, Aristide Cavaillé-Coll új hangszerét.

Cavaillé-Coll forradalmi újításainak köszönhetően a hangszer adottságai hihetetlen mértékben kibővültek. Charles-Marie Widor és Louis Vierne, élve e lehetőségekkel többek között orgonaszimfóniákkal is gazdagították a zeneirodalmat.

Nuria Rial
Nuria Rial

Ezt „lazítják" a csodálatos katalán énekesnő, Nuria Rial közreműködésével megszólaló dalok, ahogy szándékát Pálúr János is megfogalmazta. „Szerettem volna sokszínű műsort tervezni november 27-én a Müpába. El akartam kerülni, hogy a program szokványos vagy unalmas legyen. Két szimfónia - ez olyan lajstromszerűen hangzik, mintha két lemezt betennénk a lejátszóba. Ekkor jött az ötlet, keresni melléjük valami mást is. A Widor-dalokat én sem ismertem, pedig több tucat van belőlük. Szoprán hangra komponált művek ezek, zongorakísérettel - úgyhogy ezt a területet átengedem Kovalszki Máriának, aki zseniális kamarazenész."