Klaudia

Vántus-napok Szegeden

2013.11.19. 13:26

Programkereső

November 25-28-ig rendezik meg Szegeden a Vántus István Kortárszenei Napokat. A névadó komponista által 1971-ben alapított sorozat, A Mai Magyar Zene Hete örökébe lépett program teljes történetének immár negyvenharmadik évfolyamát éli, az utóbbi évek hagyományos szerkezeti rendje szerint tíz ősz végi hangversenyt tartva.

A közönségtalálkozó vendége ezúttal Vajda János zeneszerző lesz, akinek műveiből a beszélgetés közben felvételről hallhatnak-láthatnak részleteket az érdeklődők, a november 25-i, hétfői kamaraest pedig az ő egyik alkotásával kezdődik. Másnap Kocsár Miklóst, a Vántus István Társaság tiszteletbeli elnökét köszönti szerzői est, amelyen a komponista hegedűre írt Ballatájának bemutatóját Szecsődi Ferenc játssza. Szerdán, november 27-én Réti Attila és vendégei lépnek az esti koncerteknek otthont adó Fricsay-terem színpadára, míg a záróeseményen hangsúlyos szerepet kapnak a fiatal zeneszerzők, akik közül többen Szegedről indultak, mint Tornyai Péter.

Vántus István
Vántus István

Szerda délután a Somogyi-könyvtárban előadással egybekötött hangversenyt rendeznek Kósa György életművéből válogatva, amelyen a komponista fia, Kósa Gábor zeneszerző, ütőhangszeres művész is közreműködik.

A programban ezúttal is bemutatkoznak a város zenepedagógiai intézményei. November 26-án délután a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatói játszanak a Vántus-életmű részleteire épülő Inventio poetica című műsorban, a következő napon pedig a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola - ugyancsak Vántus-cím, a Hangcsoportok alatt - vonultatja föl kortárs zenében jártas diákjait. Az egyetem Ének-zene Tanszéke 26-án mutatkozik be, 28-án délután pedig Törpék és óriások - Szeged szülötte, Durkó Zsolt művéből vett - címmel a legkisebbek, a zeneiskolások adnak számot a ma és a közelmúlt zenéjében való jártasságukról.

Az idei Vántus Napokon negyvenhárom zeneszerző több mint ötven műve hangzik el, köztük négy ősbemutatóként. Számos kompozíció először hangzik el Szegeden.