Klaudia

Benjamin Britten 100

2013.11.27. 14:01

Programkereső

Idén született száz éve Benjamin Britten, az angol és az egyetemes zenetörténet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az ő emléke előtt tiszteleg Óbudai Társasköri december 4-i koncertje, Erdő Ákos vezényletével.

Igen sokoldalú művész volt, zeneszerzés mellett mint kitűnő karmester és zongorista is nagy sikereket aratott. Már ötévesen komponált, fiatalon pedig nagy rutinra tett szert filmzenék, táncjátékok, kísérőzenék létrehozásával. Szinte minden zenei műfajban alkotott, alapvetően mégis vokális komponista volt. Leghíresebb operái (Peter Grimes, Albert Hering, Szentivánéji álom) rendszeresen szerepelnek a világ operaházainak műsorán, annak ellenére, hogy nem tartozott az újítók közé,s  mindvégig tonális zenét komponált. Életművére nagy hatással voltak az angol népdalok, valamint az egyetemes és nemzeti zenei múlt, amelyek segítségével sikerült sajátosan egyéni stílust kialakítania.

Benjamin Britten
Benjamin Britten

Britten előtt tisztelgő hangverseny műsorának első részében a szerző kórusaiból és dalaiból lest hallható válogatás: felhangzanak talán leghíresebb kórusművének a Karácsonyi énekeknek részletei, valamint a halálának évében, utolsó műveként komponált Szent és Profán című ciklus egyes tételei.

A koncert második felében két kamarazenekari mű szólal meg. Elsőként az 1943-ban komponált Prelúdium és fúga, majd az 1937-es Variációk egy Frank Bridge témára című mű, mellyel a szerző legjelentősebb tanítómesterére emlékezik.

„Sok embernek csak azért tetszik a zene, mert hallgatása bizonyos elképzeléseket kelt bennük. Csodálatos tájakat képzelnek el közben, hullámzó fákkal; vagy saját magukat helyezik valamilyen romantikus szituációba. Az igazi átélés, a zenehallgatás valódi öröme sokkal mélyebb ennél: a dallam, amelyet felszívunk magunkba, s önmagáért szeretünk, a ritmus, mely magával ragad, a harmóniák, melyek, mint összhangzások bűvölnek el, - ez a zene igazi élvezete. S ezt ajándékozza nektek a jó zeneszerző." Benjamin Britten