Gertrúd, Patrik

Nem maradunk Mahler nélkül

2013.11.27. 14:13

Programkereső

November 28-án és a rá következő két napon Mahler 9. szimfóniáját játssza a Fesztiválzenekar a Művészetek Palotájában. A koncertek után hat állomást érintő nyugat-európai turnéra indul az együttes.

Gustav Mahler évtizedek óta rendkívül fontos szerző a Fesztiválzenekar számára, műveit nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi közönség előtt is sikereket aratva tolmácsolják a művészek - mondta el Váradi Júlia, az együttes sajtómenedzsere. Az évente megrendezett Budapesti Mahler-ünnepek sorozata ugyan lezárult, de az utolsó alkalommal, 2012-ben rögzítették a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az együttes most megjelent CD-jét, amelyen az 5. szimfónia szerepel Fischer Iván zeneigazgató vezényletével. Ami pedig az idei Mahler-programot illeti: a Művészetek Palotájában november 28-án csütörtökön, majd pénteken és szombaton a 9. szimfónia hangzik el - ez a mű szerepel az együttes december eleji nyugat-európai turnéjának műsorán is.

Gustav Mahler
Gustav Mahler

Gustav Mahler 1909 nyarán fejezte be kilencedik szimfóniáját, majd, ahogyan a mű első karmestere, Bruno Walter visszaemlékezett az eseményekre, az év őszén magával vitte New Yorkba, hogy a zaklatottságról árulkodó kéziratot letisztázza. "1910 tavaszán valószínűleg magával hozta Bécsbe, de nem emlékszem rá, hogy akkor láttam volna, alighanem csak a halála után került a kezembe" - írta a karmester, aki 1912 júniusában vezényelte a szimfónia ősbemutatóját. A kompozícióhoz fűződő egyéb ismeretekről és rejtélyekről csütörtökön délután a Művészetek Palotája előadótermében Franz Willnauer osztrák színháztörténész, Mahler-kutató, fesztiváligazgató tart előadást. A színháztörténész Mahler bécsi operaházi tevékenységéről írt könyve a Mahler-kutatás alapműve. A Művészetek Palotája előcsarnokában fotókiállítás is felidézi Mahler budapesti tartózkodásának emlékeit.