Konrád

A mesés Dubaitól a zeneakadémiai Grimm-mesékig

2013.12.03. 12:58

Programkereső

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi és volt hallgatóiból alakult In Medias Brass rézfúvós kvintett november közepén az arab világ egyik központjában turnézott, december 7-én pedig a Régi Zeneakadémián ad mesekoncertet.

Egy 2011-es megkeresést követően, két év alatt vált valósággá az In Medias Brass Quintet dubai turnéja. Az emírségekbeli metropolisz jelenlegi legnagyobb koncerttermében (DUCTAC) 2013. november 12-én megrendezett koncerten a rézfúvós fiúk főként magyar szerzők: Farkas Ferenc, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán darabjai közül szólaltattak meg népszerű, vagy éppen a kvintett számára készült új átiratokat. A világjáró kamaraegyüttes - első közös sikerüket 2010 augusztusában, a Dél-Koreában megrendezett hatodik Jeju Nemzetközi Rézfúvós Versenyen érték el, legutóbb pedig 2013 júniusában Knoxville-ben (USA) győzedelmeskedtek, de koncerteztek már Svájcban, Németországban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében felléptek az Európai Zeneakadémiák Fesztiválján Lengyelországban - 2014 januárjában itáliai körútra indul, előtte azonban többször fellépnek Budapesten is.

In Medias Brass
In Medias Brass

A Régi Zeneakadémián megrendezett négyrészes koncertsorozatuk keretében december 7-én 16 órakor ezúttal mesekoncertet adnak „Mindenkipipőke" címmel - nem véletlenül, hiszen az In Medias Brass öt tagjának családjaiban már nyolc gyermek született. A koncert másik apropója, hogy a Grimm-fivérek kétszáz éve, 1813-ban indították el a Régi Német Erdők című, meséknek szentelt lapjukat. A december 7-i koncerten Hamupipőke története éled újra Szabó Borbála írónő többrétű meséjén keresztül. Közreműködik három testvér: Kamilla, Miklós, Tamáska, valamint Mama, Papa és Dédnagymama, továbbá Für Anikó színművész (narrátor), Rácz Nóra grafikus (élő illusztráció) és az In Medias Brass Kvintett, azaz Kresz Richárd és Nagy Antal Endre (trombita), Benyus János (kürt), Sztán Attila (harsona) és ifj. Bazsinka József (tuba).

A koncertre kezdés előtt a helyszínen (1064 Budapest, Vörösmarty u. 35.), a Zeneakadémia Koncertközpont 2013. december elejétől újra a Liszt Ferenc téri főépületében található jegypénztárában, illetve a Zeneakadémia honlapján, a zeneakademia.hu oldalon válthatók belépők.