Ervin

Kurtág György londoni ünneplése

2013.12.03. 17:04

Programkereső

Lenyűgöző koncerttel kápráztatta el a közönséget Kurtág György Londonban, ahol a Royal Philharmonic Society (Királyi Filharmóniai Társaság) Aranymedáljával tüntették ki.

Kurtág György az 1920-as években született zeneszerzők legendás nemzedékéhez tartozik, akik a háború után új irányokba terelték a zenét - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. A 20-21. század zenei életére jelentős befolyást gyakorló, jelenleg Franciaországban élő, nyolcvanhét éves zeneszerző egészségi állapota miatt nem szívesen utazik, ezúttal azonban kivételt tett, és feleségével, Kurtág Mártával együtt Londonba utazott, hogy átvegye a kétszáz éve alapított londoni Royal Philharmonic Society Aranymedálját, és csodálatos koncerttel örvendeztesse meg a Queen Elizabeth Hall közönségét. A házaspár repertoárján többek közt a Játékok című sorozatból összeválogatott darabok szerepeltek. A vasárnapi koncert fényét emelte Hiromi Kikuchi lenyűgöző hegedűjátéka is.

Kurtág György
Kurtág György

A The Daily Telegraph cikkírója szerint Kurtágék játékát áthatotta a bölcsesség és élettapasztalat, olyan érzést keltve, mintha a több mint hatvan évnyi közös zenélés egyetlen pillanatba sűrűsödött volna össze. A hagyományos hangversenyzongora helyett a pár egy átalakított pianínón játszott, amelyből természetfeletti eleganciával és tisztasággal emelkedtek a magasba a hangok. Az RPS Aranymedálját John Gilhooly, a társaság elnöke adta át Kurtágnak. "Nem vagyok a szavak embere" - mondta mentegetőzve a zeneszerző, majd köszönetképpen feleségével Mozart-ráadást játszottak.

Az Aranymedált 1870-ben alapították Ludwig van Beethoven születésének századik évfordulóján, emlékeztetve arra, hogy a társaság rendelte meg Beethoventől a 9. szimfóniát. Olyan kimagasló zenei alkotó személyiségek nyerték eddig, mint Brahms, Britten, Sibelius, Walton, Prokofjev, Rahmanyinov, Richard Strauss, Stravinsky, Delius, Elgar, Vaughan Williams, Lutosławski, Ligeti, Messiaen, Henri Dutilleux és Elliott Carter.

A nemzetközi zeneélet egyik legrangosabb kitüntetésének másik idei díjazottja Schiff András zongoraművész, aki december 21-én veszi át az elismerést a brit fővárosban.

A Telegraph cikke itt olvasható: http://www.telegraph.co.uk/culture/music/classicalmusic/10488557/Kurtag-Celebration-Southbank-Centre-review.html