Sándor, Ede

Chopin és Liszt a Bartók Emlékházban

2013.12.05. 13:58

Programkereső

Farkas Gábor Chopin-impromptukből, Liszt Années de Pèlerinage-sorozatának három kötetéből válogatott kompozíciókból, valamint egy-egy Paderewski-, Moszkowski- és Godowski-műből összeállított programmal lép fel december 10-én a Bartók Emlékházban.

A művész magával ragadó játéka elvarázsolja a közönséget itthon és világszerte egyaránt. Az elmúlt években a legnagyobb magyar koncerttermek mellett játszott Bécsben, Badenben, Berlinben, Stuttgartban, Strasbourg-ban, Firenzében, Párizsban, Londonban, Helsinkiben, Calgaryban, Sakatában, Tokióban, Szöulban, Pekingben, Weimarban valamint Bayreuth-ban is. Olyan híres nemzetközi fesztiválokon lépett fel, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a berlini "International Piano Forum" vagy a gödöllői Liszt Ferenc Fesztivál. 2011 januárjában a Liszt-év Művészetek Palotájában rendezett hivatalos nyitókoncertjének ő volt a szólistája, ahol a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekarral játszott. Kocsis mellett dolgozott már Fischer Ádámmal és Vásáry Tamással is.

Farkas Gábor
Farkas Gábor

Számos versenygyőzelmet tudhat maga mögött, mesterkurzusokon pedig együtt doglozott többek között Nádor Györggyel, Simon Lászlóval, Rados Ferenccel, Frankl Péterrel, Jan Wijnnel, Brigitte Engererrel és William Grant Nabore-ral. A Pro Europa- és a Liszt Ferenc-ösztöndíjak mellett elnyerte Strasbourg-ban az Európai Kulturális Alap ösztöndíját is. 2008-ban Junior Prima-díjjal, 2012-ben Liszt-díjjal tüntették ki.

Első albuma An Evening with Liszt címmel jelent meg a Warner Music Hungary gondozásában 2008 novemberében, és elnyerte a Franz Liszt International Society "2009 legjobb Liszt-felvétele" elismerését. Második albuma, a már említett Liszt-év nyitókoncertjének élő lemezfelvételét Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral szintén a Warner Music publikálta 2011-ben.