György

Turné előtt Gavrilovval

2013.12.05. 14:30

Programkereső

Rég volt már, amikor Andrei Gavrilov a Szovjetunió „fogságában" élt útlevél és telefonvonal nélkül. Idén télen a Pannon Filharmonikusokkal játszik szerte Európában, de mindenekelőtt 2013. december 8-án a pécsi Kodály Központban.

A zenekar december végén nyugat-európai körútra indul, amelynek során Svájc és Németország legkiemelkedőbb koncerttermeiben játszanak majd, többek között a zürichi Tonhalléban, és a genfi Victoria Hallban. A sorozat utolsó hangversenyére a Berlini Filharmónia impozáns hangversenytermében kerül majd sor. Mindezek előtt pedig "turnébemutató koncertet" adnak a Kodály Központban.

Andrei Gavrilov
Andrei Gavrilov

A december 8-i estén elhangzik majd Glinka operája, a Ruszlán és Ludmilla nyitánya, Rimszkij-Korszakov Seherezádéja, valamint Csajkovszkij b-moll zongoraversenye (op. 23) Andrei Gavrilov közreműködésével. A karmester Michael Zukernik, az est másik szólistája pedig a Pannon Filharmonikusok koncertmestere, Deák Márta lesz.

Gavrilov felsőfokú tanulmányainak mindössze az első szemeszterével a háta mögött nyerte meg a Csajkovszkij-versenyt 1974-ben, majd még abban az évben lehetősége nyílt, hogy Szjatoszlav Richter helyett lépjen közönség elé a Salzburgi Ünnepi Játékokon. Felívelő karrierje 1979-ben torpant meg, amikor, miközben a Berlini Filharmonikusokkal közös lemezfelvételre készült, a szovjet államapparátus bevonta az útlevelét, elkobozta a repülőjegyét, és házi őrizetbe helyezte a művészt, aki végül csak 1984-ben, Gorbacsovnak köszönhetően kapott újra útlevelet. 1993-ban visszavonult a koncertpódiumról, hogy nyolc év elteltével, zongoratechnikáját átdolgozva térjen vissza a világ zenei elitje és a Pannon Filharmonikusok nagy örömére.

Deák Márta
Deák Márta

A koncert része annak a jótékonysági programnak, melynek keretében a Pannon Filharmonikusok a Fülöp-szigeteken pusztító tájfun után egyedül maradt gyerekeken igyekszik - közönsége bevonásával - segíteni!

A zenekar csatlakozott a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány „Fogadj örökbe" programjához, melynek keretében a szervezet olyan támogatókat keres, akik egy éven keresztül havi háromezer forinttal segítik a segítségre szoruló, Fülöp-szigeteki gyerekeket.  A zenekar a soron következő koncertjére is kibocsát 100 db jegyet 3000 Ft-os áron, mely jegyek bevételét a Fogadj örökbe! programnak ajánlja fel.

A Baptista Szeretetszolgálat a felajánlott támogatást elsősorban arra fordítja, hogy tiszta ivóvizet, orvosi ellátást, ruhát és rendszeres háromszori étkezést biztosítson a gyerekeknek. A jótékonysági célra felajánlott jegyek a Kodály Központ jegypénztárában vásárolhatók meg.