Timót, Xénia

O lux et decus Hispaniae - Hispánia kincsei

2013.12.09. 09:23

Programkereső

A Capella Silentium énekegyüttes spanyol és portugál reneszánsz egyházi művekből válogat O lux et decus Hispaniae című hangversenyén, december 12-én 19 órakor, a Wesselényi utcai Baptista Imaházban (1077, Budapest, Wesselényi u. 53.). A műsoron ezúttal több kuriózumnak számító alkotás hangzik el, amelyek szerzőit a neves kortársak mellett ritkábban emlegeti az utókor - méltatlanul.

A program további érdekessége, hogy ugyanazt a szöveget több megzenésítésben is bemutatja. A vezérfonal Francisco Guerrero hatszólamú, csodálatos gazdagságú Surge propera amica mea című miséje lesz. A misetételek között a Szentföldet is megjárt zeneszerzőnek az Énekek éneke ugyanezen versére írt motettája szólal meg, de elhangzik a Lope de Vega által a kor egyik legnagyobbjaként emlegetett Alonso Lobo gyönyörű szövésű Versa est in luctum kezdetű motettája is. Ugyanezt a szöveget egyébként hallhatja a közönség a portugál kortárs, Estêvão Lopes Morago megkapóan egyszerű megfogalmazásában is. A címadó, Ó, Hispánia fénye s éke... kezdetű latin nyelvű szöveget a németalföldi Jachet Berchem és az első számú spanyol reneszánsz mesternek tartott Tomás Luis de Victoria megzenésítésében mutatja be a Várkonyi Tamás vezette énekegyüttes. A koncertre a belépés ingyenes.

A Capella Silentium Riminiben
A Capella Silentium Riminiben

A Capella Silentium 2009 októberében, a zene világnapján alakult, rendszeresen koncertező, állandóan működő énekegyüttes. Műsorait egy-egy téma, zenetörténeti jelenség köré szerkeszti, a korai polifóniától napjainkig minden korszak zenéjéből szabadon válogatva; az elmúlt négy évben tizenegy tematikus műsor keretében több mint százhúsz alkotást szólaltatott meg, köztük számos kuriózumot (például Bruckner, Verdi, E. T. A. Hoffmann kéziratban maradt vagy ki nem adott alkotásait, csak szólamkottákban hozzáférhető reneszánsz motettákat stb.). Az énekegyüttes 2012 októberében tizenkilenc kórus közül a második helyen végzett a Riminiben megrendezett nemzetközi kórusverseny vegyeskari kategóriájában, illetve a legjobb kamarakórusnak járó különdíjat is neki ítélte a nemzetközi zsűri. Legfiatalabb kórusként megnyerte kategóriáját a bécsi Nemzetközi Schubert Versenyen, 2010 novemberében, ugyanitt elnyerte a kötelező mű legjobb előadásáért járó különdíjat, valamint továbbjutott a nagydíjas versenyre is.

További információ: www.capellasilentium.hu