György

Listavezető a Fesztiválzenekar Figarója

2013.12.10. 14:44

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar Figaro házassága-előadása került az első helyre azon a listán, amelyet az idei év tíz legjobb New York-i komolyzenei eseményéről állított össze a New York magazin.

Mozart Da Ponte-trilógiájának ezt a darabját a budapesti premier után a Mostly Mozart Fesztiválon mutatta be az együttes Fischer Iván vezényletével és rendezésében. A magazin online kiadásában kiemelik a produkció leleményességét, azt a szellemes megoldást, ahogy a szerepkaraktereket hangsúlyozó jelmezeket a pódium fölé lógatták vagy a nyílt színen ruhaállványokra akasztották, lehetővé téve, hogy az énekesek ária közben is átöltözhessenek. Mint írják, olyan volt, mintha egy próbát látna az ember előadássá, majd valósággá változni.

A Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván
A Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván

A legjobbak közé, a második helyre sorolták a világhírű zongoraművész, Paul Lewis koncertjét a Lincoln Center Egy kis éji zene című sorozatában, amelyen a művész Schubert-interpretációja ragadta magával a hallgatókat. Harmadikként a hosszú betegségből két év után felépült, bár kerekesszékhez kötött James Levine visszatérését emelte ki a magazin (a koncertet a Carnegie Hallban rendezték). A karmester hatalmas energiával szólaltatta meg Schubert C-dúr szimfóniáját (D 944) a Metropolitan Opera Zenekara élén.

Caroline Shaw kortárs zeneszerző a Roomful of Teeth énekegyüttes számára írta a Partita 8 hangra című kompozícióját, amelyet idén zenei Pulitzer-díjjal is elismertek, és amelynek premierjét a New York-i Le Poisson Rouge-ban tartották  - ez az előadás is szerepel a magazin tízes listáján, mégpedig a negyedik helyen. Ötödikként a kiemelkedő komolyzenei események közé került az először idén januárban megrendezett Prototype Festival is, amely az opera és a zenés színház úttörő művészeit és műveit köti csokorba, és jól mutatja, mennyi élet van a New York-i underground operavilágban. A második Prototype-ot 2014. január 8. és 19. között rendezik.

A New York-i Filharmonikusok több előadással is felkerültek a listára. A hatodik helyen szerepel az a koncertjük, amelyen Stanley Kubrick Űrodüsszeiáját hozták el az Avery Fisher Hallba. (Ehhez a filmhez használták fel beleegyezése nélkül Ligeti György zenéjét.) A hangversenyen három Ligeti-mű mellett egy Richard Strauss-, egy Hacsaturján- és egy Johann Strauss-darab hangzott el. Unsuk Chin kompozíciója, a Gougalon bemutatásával ugyanakkor a nyolcadik helyet is megszerezte az együttes. A darabban, amelyet új, Contact! című sorozatukban mutattak be, az ütősök, vonósok és fúvósok "lármás" együttese a szerző szülővárosa, Szöul hangzavarát idézi. Kilencedikként került a listára harmadik produkciójuk, Charles Ives 4. szimfóniájának előadása a vezető dirigens, Alan Gilbert vezényletével.

Natalie Dessay - Lammermoori Lucia
Natalie Dessay - Lammermoori Lucia

A lista hetedik helyén szerepel Christine Goerke amerikai szoprán kiemelkedő alakítása, amelyet Az árnyék nélküli asszony című operában a kelmefestőné szerepében nyújtott. Richard Strauss művét novemberben mutatta be a Metropolitan Opera Vladimir Jurowski vezényletével, Herbert Wernicke rendezésében. Végül az év tizedik legjobbja a Metropolitan Opera pezsgő, ugyanakkor mély Giulio Cesare-előadása lett, amelyben jól megfér egymás mellett a bohózat és a fenségesség. Különösen a Kleopátra szerepében színre lépő Natalie Dessay ragadta magával a közönséget, amint azt a Met-közvetítésnek köszönhetően a magyar nézők is tapasztalhatták.

Az eredeti cikk itt olahsató: http://nymag.com/arts/cultureawards/2013/top-10-classical-performances/