György

Kocsis és Bartók

2013.12.12. 15:17

Programkereső

Kocsis Zoltán, a kétszeresen Kossuth-díjas, világhírű művész dirigálja a Pannon Filharmonikusok zenekarát 2013. december 14-én, szombaton a Kodály Központban.

A hangverseny központi művével fejezi be a zenekar Bartók zongoraversenyeit bemutató sorozatát. Az 1. zongoraversenyt 2012 őszén adták elő Kocsis Zoltán szólójával, míg a 2. zongoraversenyt 2013 januárjában Bogányi Gergellyel. Kocsis most újra egy Bartók-mű apropóján lép pódiumra: a Pannon Filharmonikusok első állandó vendégkarmestereként a 3. zongoraversenyt vezényli Várjon Dénes közreműködésével.

Várjon Dénes
Várjon Dénes

Az Amerikában, Bartók élete egyik utolsó alkotásaként komponált versenyművet keletkezésének helyszíne köti a koncert második felében elhangzó alkotáshoz, Dvořák 9. szimfóniájához (e-moll, op. 95, "Az Újvilágból"). A kompozíció, amely az idők során szerzője legtöbbet játszott alkotásává vált, a New York-i Filharmonikusok felkérésére készült. Népszerűségét plasztikusan jelzi, hogy 1969-ben a szimfónia felvételét Neil Armstrong az Apollo 11-en magával vitte az űrbe. A Pannon Filharmonikusok együttese, ha ilyen messzire nem indul is, szintén útra kel a kompozícióval: 2013. december végén magával viszi nyugat-európai koncertkörútjára, és megszólaltatja majd a genfi Victoria Hallban, a zürichi Tonhallében és Luzern koncerttermében is.

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán