Márk

Új hangsúlyok Bécsben

2013.12.13. 10:43

Programkereső

A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjének közvetítését 2014-ben új rendező, Michael Beyer irányítja. Az osztrák televízió, az ORF ezzel összefüggésben új hangsúlyokat ígér a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjének nyolcvan országra kiterjedő közvetítésében.

Tizenhat kamerával állnak fel a Musikverein aranytermében, a balett "közjátékokat" pedig a Liechtenstein-palota termeiből sugározzák. A program az ORF egyes és kettes csatornáján ötvenhatodik alkalommal lesz élőben látható, a zenekart ezúttal Daniel Barenboim vezényli. Michael Beyer az újévi közvetítést ugyan először vezeti rendezőként, a szintén hagyományos schönbrunni nyári koncerteknél azonban már többször bizonyította alkalmasságát. A német származású rendező egyébként úgy véli: egy televíziós rendező számára felér egy lovaggá ütéssel az újévi felkérés.

Musikverein, Bécs, Großer Musikvereinsaal
Musikverein, Bécs, Großer Musikvereinsaal

Nagy változásokat nem ígér, de új hangsúlyokat igen, és a koncepció "főpróbáján", december 26-án a gyakorlatban is megmutatja az elképzelését. A frissen felújított Liechtenstein-palotában Vivienne Westwood-ruhákba öltöztetett táncosok lépnek majd fel, és Ashley Page személyében a koreográfus is brit művész lesz.

A tervek szerint Joseph Lanner és Léo Delibes művei színesítik egyebek között a Strauss-programot. A Kék Duna-keringőt idén két professzionális versenytáncos, Kathrin Menzinger és Vadim Garbuzov adja elő. A szünetben a backstage-re látogatnak a kamerák, portréfilmben mutatják be a karmestert, Daniel Barenboimot. A műsort január elsején este az ORF3, a kulturális csatorna, majd 4-én a 3sat és 6-án az ORF2 ismétli meg.