Gábor, Karina, Ders

München bírálja Gergijevet

2013.12.18. 12:50

Programkereső

Tüntetők fogadhatják a karmestert december 18-án Münchenben, ahol vendégként hangversenyt vezényel leendő munkahelyén, a Müncheni Filharmonikusok pódiumán.

A filharmonikusok leendő főkarmestere elleni tüntetést melegszervezetek hirdették meg, azzal vádolva a világ egyik legjobb dirigensét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz való túlzott közelsége által legitimálja annak homoszexuálisellenes politikáját. A felhívásnak nyomatékot kölcsönöz, hogy Gergijev bírálatához csatlakozott két müncheni operaintendáns is. Nikolaus Bachler, a Bajor Állami Opera vezetője a Münchener Merkur című lapnak kijelentette: "magától értetődik, hogy művészként már önérdekből sem hallgathatunk, amikor embertelenségről és az emberi jogok megsértéséről van szó". Hasonlóképpen vélekedett ugyanebben a lapban Josef Köpplinger, a Staatstheater intendánsa is. Mint mondta, "tekintettel a megtapasztalt történelemre, benne a huszadik századra a maga összes terrorjával és vadhajtásával, minden értelmesen gondolkodó ember számára vannak dolgok, amelyekre nemet kell mondani".

Valerij Gergiev
Valerij Gergiev

Az őszi berlini hamgversenyre rímelő, "Oroszországnak szeretettel" elnevezésű tüntetés szervezője, a Rosa Liste müncheni melegjogi szervezet szerint Gergijev az orosz elnök meghitt bizalmasaként és támogatójaként "tagadja a Putyin-kormány melegekkel szembeni gyűlölet- és üldözéspolitikáját". Gergijevnek már korábbi londoni és New York-i fellépését is tüntetések kísérték, amiért kiáll a homoszexuálisok ellen hadjáratot folytató Vlagyimir Putyin mellett. A karmester tagadja, hogy valaha is védelmébe vette volna a melegeket sújtó oroszországi törvényeket, és azt bizonygatja, hogy ő senkit sem diszkriminál, munkájában mindig mindenkinek garantálta az egyenlő jogokat.

A világ egyik legjelentősebb karnagyának tartott Valerij Gergijev, aki Anna Netrebko szoprán mellett Oroszország egyik fő zenei "nagykövete", 2015-től veszi át a Müncheni Filharmonikusok irányítását.