Zita, Mariann

Vásáry André: "Sűrű volt az elmúlt időszak"

2013.12.18. 16:29

Programkereső

Az ország egyetlen férfi szoprán énekese, Vásáry André december elején közös franciaországi turnéra utazott a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral. Az énekest az úton szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

-Milyen volt egy ilyen nagy "csapattal" utazni és koncertezni?

- Egészen más volt, mint eddigi utazásaim. Jártam már a környező országokban és Európa több városában is énekelni, de nagyzenekarral fellépni mindig külön élményt jelent.  Nagyon szeretem a templomok atmoszféráját, akusztikáját és közönségét is. Ugyanakkor nagy megtiszteltetés és elismerés számomra a Kossuth-díjas Szenthelyi Miklós figyelme.

Vásáry André
Vásáry André

- Merre jártak Franciaországban?

- Lyon városára és környékére koncentrálódtak a koncertek.  A Temple du Change története a 16. századba, míg a Vienne-i Cours Saint-André-le-Bas templom és apátság építésének kezdete a 6. századba nyúlik vissza, így mondhatnám megrendítő élmény volt ilyen történelmi kulisszák között olyan zeneszerzők műveit énekelni, akik akár maguk is láthatták már ezeket az épületeket.

- Az egykori történelem szakos hallgató, vagy a már sikeres énekművész szemével nézi ilyenkor a helyszínt?

- Természetesen mindkettő érdekel, a történelmi múlt éppúgy, mint az énekelt dalok keletkezése, eredete is. Ezúttal Mozart, Händel, Bach műveit énekeltem és a karácsony közeledtével az ismert karácsonyi ének, Adolphe  Adam Minuit Chrétiens című dala sem maradhatott el, természetesen franciául. A francia közönség álló tapssal honorálta, nemcsak ezt a dalt, hanem a zenekar egész műsorát is. 

- Hány koncertjük volt összesen?

- A zenekar öt koncertet adott különböző templomokban, melyeken a Les petits chanteurs de saint - Thomas d' Aquin gyermekkórus is fellépett, de nekem a magyarországi koncertjeim és egy másik külföldi turné miatt korábban haza kellett térnem.

- Úgy tűnik tehát, beindult a külföldi karrierje is. Hol járt még?

- Valóban nagyon sűrű volt az elmúlt időszak. Franciaországból hazatérve két nagy koncert következett itthon, majd egy nap múlva már indulhattam tovább Amerikába, ahol egy igen előkelő felkérésnek tettem eleget: a Magyar Amerikai Koalíció karácsonyi ünnepségén léptem fel a Washingtoni Magyar Nagykövetségen. Ez természetesen az alkalomhoz illően karácsonyi koncert volt.  Az ünnepi asztaloknál ott ült az amerikai magyar nagykövet, Szapáry György, a Koalíció elnöke, Maximilian Teleki és még sok elismert vezető amerikai és magyar diplomata, szenátor, üzletember. A koncert után nagyon sokan gratuláltak és a visszajelzések is azt igazolták, hogy sikerem volt.

Vásáry André
Vásáry André

 - Hogy tetszett a diplomácia világa és Amerika?

- Nagyon érdekes világ, jól éreztem magam a követségen, mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, éppúgy, mint a portlandi és bostoni koncertemen is. Amerikában nem először jártam, hiszen Bostonban is tanultam énekelni. Most először koncerteztem azonban a tengerentúlon már profi énekesként, és ha minden jól megy, akkor nyáron egy újabb turnéval bizonyíthatok kint.