György

A városi tanács kitart Gergijev mellett

2013.12.19. 15:37

Programkereső

A müncheni önkormányzat az orosz politika ellen az emberi jogok és a véleményszabadság nevében tüntetők dacára is ragaszkodik ahhoz, hogy a Putyin elnökkel bizalmas viszonyt ápoló Valerij Gergijev legyen a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere 2015-től.

A városi tanács kulturális referense, Hans-Georg Küppers azt mondta a december 18-i , szerdai tanácsülést követően, hogy a karnagy keddi "tisztázó" kijelentései után semmiféle okot nem lát arra, hogy ne tartsák be a vele kötött szerződést. Christian Ude szociáldemokrata főpolgármester kijelentette, hogy "lényegében tisztázottnak" tekinti Gergijev homoszexuálisok ellen tett korábbi "félreérthető" és "szerencsétlen" nyilatkozatait, és hangsúlyozta, hogy a város alkalmazásában álló minden munkatársra vonatkozik a diszkriminációval szembeni "zéró tolerancia". A polgármester abban a vitában szólalt fel, amelyet három kisebb párt kezdeményezett sürgősséggel a városi tanácsban a karnagy szerződtetéséről.

Valerij Gergiev
Valerij Gergiev

A Gergijev szerdai müncheni koncertje ellen tüntetést szervező melegszervezet tanácsnoka, Thomas Niederbühl viszont óva intett az ügy "bagatellizálásától". Szerinte a Gergijev keddi sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentésekben éppen az a propaganda tükröződik vissza, amely a gyermekvédelem ürügyén gyűlöletet szít a homoszexuálisok ellen. A karmester "részben kitérő" válaszait "nagyon-nagyon kiábrándítónak" nevezte. A keddi "tisztázó" sajtóértekezleten a jelenkor egyik legjelentősebb dirigensének számító Gergijev részben tagadó, részben kitérő válaszokat adott állítólag homofób nézeteit illetően. Tagadta, hogy valaha is egyenlőségjelet tett volna a homoszexualitás és a pedofília közé, ugyanakkor arról is beszélt, hogy Oroszországban manapság sok pedofil eset és gyermekrablás történik, ezért az emberek "őrjöngenek".

A Nyugaton sokat bírált "melegpropaganda"-ellenes orosz törvényről, amelyet Putyin elnök a nyáron emelt hatályba, azt mondta, hogy azt nem ismeri és nem is érti. A zenész igyekezett apolitikusnak mutatkozni, aki csak a művészet világában ismeri ki magát. Putyintól, akit külföldön sokat bírálnak a diszkriminatív jogszabályok miatt, nem határolódott el, sőt dicsérte a kultúrpolitikáját. Leszögezte mindazonáltal, hogy "a művészek közösségében nincs helye diszkriminációnak".

Német melegjogi aktivisták tüntetést hirdettek december 18-án estére, amikor Gergijev vendégkarmesterként lépett fel leendő munkahelyén, a Müncheni Filharmonikusoknál. A zenekar, amelyet 1893-ban alapított egy zongorakészítő fia, Franz Kaim, egyike a bajor főváros három fő komolyzenei együttesének. Az oszét származású, hatvanéves orosz dirigenst korunk egyik legjelentősebb karmesterének tartják, Anna Netrebko mellett az orosz zene két fő nemzetközi nagykövetének egyike.

Oroszországban törvény tiltja a gyermekek védelme címén, hogy a közéletben pozitívan essék szó a homoszexualitásról, Putyin elnök pedig gyakran tesz melegeket sértő kijelentéseket, legutóbbi programadó beszédében Oroszországot e téren a konzervatív értékek bástyájának nevezte a világban.