Konrád

Ami jobbá teszi a világot

2013.12.23. 18:05

Programkereső

Schiff Andrással közölt interjút a BBC Világszolgálata hétfőn a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész minap ünnepelt hatvanadik születésnapja alkalmából.

A beszélgetés során - amelyet a külföldre sugárzó BBC World Service tűzött műsorra két részben, december 23-ra és 24-re időzítve, de a BBC hírportálja 23-án előzetes részleteket közölt belőle - Schiff András annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarországon "enyhén szólva nem mennek jól a dolgok". Hozzátette: nemcsak a jelenlegi kormány aggasztja, hanem az is, hogy Magyarországon "nagyon kevés a civil kurázsi, az emberek félnek attól, hogy felemeljék szavukat".

Schiff András
Schiff András

A művész véleményének indoklására többek között felidézte Horthy Miklós budapesti szobrának felavatását, kifogásolva a főhajtást olyasvalaki előtt, aki a zsidóellenes törvényekért felelős háborús bűnösként végignézte félmillió zsidó deportálását a náci haláltáborokba. A riporter, Tim Franks kérdésére, hogy miért Londonban és nem Magyarországon tartotta a 60. születésnapja alkalmából rendezett koncertjét, a BBC idézete szerint Schiff András kijelentette: még magánszemélyként sem teszi be a lábát Magyarországra. Arra az érvre, hogy a kormány és a szélsőjobb magyarországi ellenzőinek támogatást nyújthatna egy ilyen híres kritikus megjelenése az országban, Schiff András kijelentette: megfenyegették, hogy ha visszatér Magyarországra, mindkét kezét levágják. "Nem akarok fizikai és mentális támadásokat megkockáztatni" - tette hozzá. Elmondta, hogy akik őt megfenyegették, "névtelen emberek az interneten". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem a keserűség vagy a gyűlölet beszél belőle, inkább az aggodalom.

A zongoraművészt 60. születésnapján, december 21-én a nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb elismerésével, a 200 éve alapított londoni Királyi Filharmóniai Társaság (RPS) Aranymedáljával tüntették ki a brit fővárosban, a Wigmore Hallban. Schiff - hangsúlyozza az RPS közleménye - olyan kiemelkedő muzsikusok sorához csatlakozik az Aranymedál tulajdonosainak sorában, mint Simon Rattle, Janet Baker, Daniel Barenboim, Micuko Ucsida, Thomas Quasthoff, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Alfred Brendel, Plácido Domingo, Pierre Boulez és Claudio Abbado.

Az Aranymedált 1870-ben alapították Ludwig van Beethoven születése 100. évfordulóján, hogy emlékezzenek a társaság és a német zeneszerző közötti szoros kapcsolatra. A Királyi Filharmóniai Társaság rendelte meg Beethoventől a IX. szimfóniát. December elsején a Kurtág György vehette át ugyanezt az elismerést.

Schiff András az elmúlt hetekben J. S. Bach és Beethoven műveiből adott koncerteket a londoni Wigmore Hallban. A születésnapján rendezett hangversenyről szólva kifejtette, hogy az élő koncert élményét véleménye szerint a legjobb felvétel sem pótolja. "Együtt töltünk két-három órát, és úgy érezzük, a világ jobbá vált" - mondta, hozzzáfűzve, hogy a zenéhez való viszonya a pályafutása során nem változott, de életszemlélete és az időhöz való viszonya filozofikusabbá vált.