Márk

Európai koncertturnén a Pannon Filharmonikusok

2013.12.23. 15:39

Programkereső

2013. december végén és 2014. január elején háromhetes koncertturnén mutatkozik be Európának a Pannon Filharmonikusok. Pécs szimfonikus zenekara Svájc és Németország kiemelkedő hangversenytermeiben lép színpadra.

A tíz koncertből álló sorozaton a zenekar bemutatkozik a berlini Konzerthausban, a lipcsei Gewandhausban, a hamburgi Laeiszhalléban, a genfi Victoria Hallban, a luzerni KKL-ben, illetve a zürichi Tonhalléban. A koncertek műsorán Smetana, Mozart, Haydn, Dvořák, Johann Strauss, Rimszkij-Korszakov, Glinka, Kodály művei, illetve Csajkovszkij és Rahmanyinov versenyművei szerepelnek. Szólistaként Andrei Gavrilov zongoraművész, Giuliano Sommerhalder trombitaművész, Romaine Bolinger, Kirill Troussov és Ilya Gringolts hegedűművészek az együttes partnerei. A turnén a zenekart Michael Zukernik vendégkarmester, valamint Bogányi Tibor és Vass András, a Pannon Filharmonikusok vezető és állandó karmestere dirigálja.

A Pannon Filharmonikusok és Bogányi Tibor
A Pannon Filharmonikusok és Bogányi Tibor

A hangversenykörút megkoronázásaként január 5-én a Berlini Filharmónia 2600 fős nagytermében koncertezik az együttes, vezető karmestere, Bogányi Tibor vezényletével és Andrei Gavrilov világhírű pianista közreműködésével. Az esten Glinka Ruszlán és Ludmilla című művének nyitánya, Rahmanyinov II. (c-moll) zongoraversenye és Rimszkij-Korszakov Seherezádéja mellett magyar szerző alkotásával sem marad adós a zenekar: a koncerten a pécsi hangversenyterem névadójaként is tisztelt Kodály Zoltán Galántai táncok című műve is felcsendül.

A Pannon Filharmonikusok büszke arra, hogy nemzetközi színtéren képviselheti a magyar komolyzenei életet - különösképp, hogy az együttes téli koncertsorozatán Európa világszínvonalú koncerthelyszínein mutatkozhat be. A Pannon Filharmonikusok mint Magyarország nemzeti zenekara boldogan közvetíti az ország és Pécs város kulturális értékeit a nagyvilág felé.

A január 5-i berlini koncertre Páva Zsolt, Pécs polgármestere is elkíséri az együttest. Az ünnepek alatt zajló európai turné eseményeiről a zenekar folyamatos tájékoz- tatást ad.

Konzerthaus, Berlin
Konzerthaus, Berlin

Az együttes telt házas koncertet adott december 22-én délelőtt a Berlini Konzerthaus nagytermében. Az ezerötszáz fős német közönség - ráadást követelve - állva tapsolta a zenekart. A pécsi társulat Smetana Moldva című művével kezdte a hangversenyt, amin Csajkovszkij b-moll zongoraversenye és Strauss Kék Duna-keringője követett.  A koncertet Dvořák 9. szimfóniája zárta. A versenmyű szólistaként Andrei Gavrilov, világhírű pianista lépett pódiumra, akit december 8-án már a pécsi közönség is megismerhetett a Pannon Filharmonikusok turnébemutató koncertjén.

A berlini Konzerthaus a német főváros egyik legnagyobb hangversenycsarnoka. Az épület története századokra nyúlik vissza. 1785-ben nyitott meg a téren a francia színház, s később ennek átépítésével, kibővítésével, újjáépítésével jött létre helyén a Nemzeti Színház. Itt mutatták be Weber A bűvös vadász című operáját, és Beethoven 9. szimfóniájának berlini premierje is a színház falai közt zajlott. Adott itt koncertet a hegedű virtuóza, Paganini, és olyan neves zongoristák is játszottak az épületben, mint Mendelssohn vagy Liszt.

A francai dóm Berlinben
A francai dóm Berlinben

A zenekar délután a berlini francia dómban adott újabb, nagy sikerű koncertet, ahol Vass András állandó karmester dirigálta a társulatot. A következő hangversenyre a lipcsei Gewandhaus közel kétezer fő befogadására képes hangversenytermében keülr sor december 23-án este 20 órakor.