Gertrúd, Patrik

Új intendáns a Drezdai Filharmonikusok élén

2013.12.25. 13:13

Programkereső

Először lesz női intendánsa az 1870-ben alapított Drezdai Filharmonikusoknak. Frauke Roth 2015. január elsején veszi át a művészeti vezető feladatait.

A posztot jelenleg Anselm Rose tölti be, ő azonban a jövőben más feladatokra kíván összpontosítani. Az intendánsi posztra 34-en pályáztak, a bíráló bizottság azonban csak hat jelöltet hallgatott meg. Végül a városi tanács jóváhagyásával Frauke Roth-ot bízták meg.

A drezdai zenekar, amelynek versenytársa a szintén híres Staatskapelle, 2012 óta nehéz helyzetben van, mert székhelyét, a drezdai Kultúrpalotát felújítják. Az együttes ezért egyelőre több helyszínen, például az Albertinum udvarában és a Frauenkirchében tartja hangversenyeit. A Kultúrpalotában az átépítés során új, modern koncerttermet alakítanak ki. 

Frauke Roth
Frauke Roth

Frauke Roth már aláírta szerződését, amely a 2015 és 2017 közötti igen nehéz időszakra szól. A döntéshozók a szerződés aláírásakor úgy vélekedtek, dinamikus és hozzáértő személyt nyertek, akinek az átmeneti otthontalanság idejére is remek ötletei vannak. 

A zenekar vezető karmestere, Michael Sanderling azt várja, hogy konstruktív és megbízható lesz az együttműködése Frauke Roth-tal. Hozzátette: a 2017-ig tartó periódusban óvatosságra, bátorsága, erőre, kitartásra és eltökéltségre lesz szükség. A művészeti vezető odaadást és párbeszédet ígért a közönséggel és a művészekkel.