Gertrúd, Patrik

Lipcsét is bevette a Pannon Filharmonikusok együttese

2013.12.27. 12:22

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok együttese európai koncertkörútjának harmadik állomásaként december 23-án este a lipcsei Gewandhaus hangversenytermében adott koncertet közel ezer fős közönség előtt.

A hangversenyen Kirill Troussov hegedűművész lépett színpadra Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének szólistájaként, akit a zenekar rendkívüli érzékenységgel kísért, és aki emiatt elismerését fejezte ki a Pannon Filharmonikusok játékát illetően. Mint mondta, a Kodály Központ sem ismeretlen előtte, sokat hallott már Pécs páratlan hangversenyterméről, és szívesen ellátogatna a baranyai városba a közeljövőben. A műsort Rimszkij-Korszakov Seherezádé című műve zárta, melyben Deák Márta, a zenekar Fischer Annie-ösztöndíjas koncertmesterének hegedűjátékát élvezhette a német közönség.

Pannon Filharmonikusok
Pannon Filharmonikusok

A lipcsei Gewandhaus - a modern épület ellenére - jelentős múltra tekint vissza. Az első Gewandhaus 1498-ban épült az óvárosban, és eredeti funkciója fegyvertár volt. A Gewandhaus nevet az emeletet elfoglaló gyapjú és szövetkereskedők csarnokáról kapta az épület. 1743-tól szerveztek itt koncerteket, melyek sikere okán 1781-ben a ház második emeletére egy koncerttermet építtettek. Ebben a teremben hangzott fel először Beethoven 5. zongoraversenye, Schubert 'Nagy' C-dúr szimfóniája, Schumann Tavaszi szimfóniája és Mendelssohn e-moll hegedűversenye. Itt adta bemutatkozó koncertjét Clara Wieck, fellépett Liszt, Berlioz, Weber és számos más zenei nagyság.

Az Új Gewandhaus 1884-ben épült fel, formája alapján "cipősdoboznak" nevezett akusztikus modellje számos más hangversenyterem építészeti mintájául szolgált. Ebben a teremben olyan művészek fordultak meg, mint Bruckner, Hindemith, Stravinsky, Grieg, Richard Strauss, és itt került sor Reger versenyműveinek bemutatóira is. A második világháborúban elszenvedett sérülések miatt 1977-ben elkészült a harmadik, ma is működő épület is. Több mint 1900 férőhelyes terme kiváló akusztikájú, a látogatókat - ahogy a korábbi épületekben is - Seneca idézete fogadja: „Res severa verum gaudium", vagyis „A komoly dolog valódi élvezet."

A Berlinben töltött ünnep után december 26-án a zürichi Tonhalléban adott hangversenyt a Pannon Filharmonikusok együttese.