Csilla, Noémi

Hamburg és Genf a Pannon Filharmonikusok útvonalán

2013.12.31. 14:11

Programkereső

Félidőhöz érkezett a Pannon Filharmonikusok nyugat-európai hangversenykörútja, melynek keretében az együttes Svájc és Németország impozáns koncerttermeiben lép közönség elé.

Sorrendben a hatodik koncertjét december 29-én Hamburgban adta a pécsi társulat Giuliano Sommerhalder trombitaművész és Romaine Bolinger hegedűművész közreműködésével. A hangversenynek a Laeiszhalle kamaraterme adott otthont.

Bogányi Tibor
Bogányi Tibor

Carl Laeisz, egy hajózási társaság tulajdonosa végrendeletében 1,2 millió márkát ajánlott fel koncertterem létesítésére. Tervét özvegye tovább támogatta, így nyitott meg 1908-ban a Laeiszról elnevezett csarnok, Németország akkori legmodernebb hangversenyterme, mely máig az egyik legszebb neobarokk terem Európában. Az impozáns épület kezdetektől nagy szerepet játszott a város zenei életében, a klasszikus zene csillagainak sorát vonzotta Hamburgba. Olyan zenei nagyságok vezényelték a Laeiszhalléban műveiket, mint Prokofjev, Richard Strauss, Stravinsky vagy Paul Hindemith. Az 1930-as években megfordult a teremben Yehudi Menuhin és Maria Callas is.

A második világháború bombázásait csodálatos módon sértetlenül vészelte át az épület, ám a brit fegyveres erők katonai hírközlési és rádiós célokra használták a 2025 fő befogadására alkalmas nagytermt, itt tárolva több mint 60000 lemezt is. Napjainkban a terem a legkülönbözőbb rendezvényeknek ad otthont, komolyzenei koncerttől népzenén át a jazzig.

A zenekar következőhangversenyére december 31-én kerül sor a genfi Victoria Hallban.