Konrád, Tivadar

Zubin Mehta vezényli a 2015. évi bécsi újévi koncertet

2014.01.02. 12:16

Programkereső

Zubin Mehtát kérték fel 2015. évi újévi koncertjük vezénylésére a Bécsi Filharmonikusok – vált ismertté szerdán az osztrák fővárosban.

A zenekar rendkívül jó kapcsolatokat ápol az indiai származású világhírű karmesterrel, aki már négyszer állt a zenekar élén az újévi koncerteken. Nem véletlen ez a különleges kapcsolat, hiszen Mehta 18 évesen Bécsben kezdte zeneakadémiai tanulmányait Hans Swarowsky irányítása alatt. Vele egy időben volt a bécsi zeneakadémia diákja Daniel Barenboim, aki szerdán vezényelte a 2014. évi bécsi újévi koncertet, és Claudio Abbado is. Zubin Mehta 1958-ban Bécsben kezdte karmesteri pályafutását is.

Zubin Mehta
Zubin Mehta

Mehta az Izraeli Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója, a valenciai operaház főkarmestere és a firenzei Maggio Musicale Fiorentino művészeti vezetője. Korábban a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatója és a Bajor Állami Operaház zeneigazgatója volt.

A Bécsi Filharmonikusok muzsikusai minden évben maguk választják meg az újévi koncert karmesterét. Az első ilyen koncertjüket 1939-ben tartották, azóta a világ legjelentősebb karmesterei, köztük Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Ozava Szeidzsi, Nikolaus Harnoncourt, Georges Pretre, Daniel Barenboim dirigálták már - egyesek többször is - a bécsi újévi koncerteket. A karmesteri pulpituson a rekorder Willi Boskovsky, aki negyedszázadon át, 1959-től 1974-ig állt e jeles alkalommal a zenekar élén.