Csilla, Noémi

Átlátszó hangok a Zeneakadémián

2014.01.06. 13:41

Programkereső

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál nyitókoncertjén Horváth Balázs Férfiszemmel/Női szemmel című dalciklusa is elhangzik január 11-én.

A Zeneakadémián oktató fiatal zeneszerző új dalciklusát Mácsai János a playliszt.postr.hu-n nemrég Ligeti Síppal-dobbal-jához hasonlította. A kritikus szerint Horváth „egész egyszerűen remek zenét Szabó Lőrinc, Varró Dániel, Háy János, Szilágyi Domokos és mások verseire, szövegeire. Itt nincs mellébeszélés: piros húsbarlang, hányás, nyelvvel melengetett bőr, és rajtad való csüggés van, nagyon gazdag, nagyon szellemes, nagyon szórakoztató, mégis elmélyült és sokatmondó zenei szövetbe ágyazva. Herczku Ágnes pedig igencsak belevaló előadó, mindent tud a színpadi hatásról, nem is beszélve az éneklésről." A január 11-én a Solti György Kamarateremben megrendezendő koncerten is Herczku Ágnes énekli a szólót - hiszen kifejezetten neki írta a szólamot Horváth Balázs, s a THReNSeMBle együttest maga a szerző vezényli.

Horváth BalázsHorváth Balázs (forrás: Zeneakadémia)
Horváth BalázsHorváth Balázs (forrás: Zeneakadémia)

Az est második felében A változás anatómiája (Die Anatomie der Änderung) címmel 12 szerző komponált közösen rendhagyó zenés színházi előadást. A zeneszerzők egytől egyig Ausztriában élnek, tanulnak, dolgoznak, ugyanakkor mind a tizenketten egy másik országban születtek. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy a világban tapasztalt változások miként hatnak a zenére, miként jelennek meg a zene nyelvében. Ezek az egymással rokonságban álló - rövid terjedelmű, két énekes szólistát foglalkoztató -, mégis teljesen különböző anyagú darabok adják a bemutatásra kerülő új mű vázát. A két szereplő tizenkét állomást érintve halad végig a közel félórás előadáson, történetük elmesélésére, azaz a különböző zenei anyagok dramaturgiai elrendezésére pedig Gryllus Samu vállalkozik.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében rendezendő koncert további részletei a Zeneakadémia honlapján tekinthetők meg, ahol online jegyvásárlásra is nyílik lehetőség.