Gábor, Karina, Ders

Abbado Mozart Zenekara kényszerszüneten

2014.01.13. 20:47

Programkereső

Anyagi nehézségek miatt bizonytalan időre szüneteltetni kényszerül működését az Orchestra Mozart, Claudio Abbado világhírű olasz karmester zenekara.

A bolognai együttes szombaton vonult kényszerpihenőre - derült ki a zenekar elnökének tájékoztatásából. Fabio Roversi Monaco a La Stampa című lapnak beszélt az együttest sújtó pénzügyi gondokról. Elmondta, valószínűtlennek tűnik, hogy a közeljövőben folytatni tudják a munkát. Szerinte az akut anyagi nehézségeket egy új alapítvány létrehozásával és német támogatók bevonásával lehetne orvosolni.

Claudio Abbado
Claudio Abbado

Claudio Abbado már szeptemberben felfüggesztette minden tevékenységét - tudatta Fabio Roversi Monaco, aki szerint erre a 80 éves karnagy rossz egészségi állapota adott okot. Abbado 2004-ben alapította a zenekart, nélküle nehéz támogatókat felhajtani.
A bolognai együttes többek közt különböző nemzetiségű fiatal zenészek neveléséről ismert. A zenekarnak 2015-ig voltak betáblázva fellépései, többek között Bécsben.

"Két évre előre vannak lekötve nagy presztízsű koncertjeink, de kivel helyettesíthetnénk Abbadót? Az ő betegsége és a pénzügyi nehézségek vezettek minket arra, hogy felfüggesszük tevékenységünket" - mondta Massimo Biscardi művészeti igazgató.