Csilla, Noémi

Rost Andrea és a MÁV Szimfonikusok

2014.01.14. 18:15

Programkereső

Különleges koncerttel indítja mesterbérlet-sorozatát a MÁV Szimfonikus Zenekar. Január 16-án Rost Andrea, korunk egyik leghíresebb magyar énekművésze lép színpadra a Művészetek Palotájában.

A világjáró szoprán - aki főként Mozart- és Verdi-szerepeiről híres - ezúttal az új bécsi iskola egyik jeles képviselője, Alban Berg ifjúkori - Lenau, Rilke és mások verseire komponált - dalciklusát énekli. A fiatalkori művön erősen érezhető a nagy elődök: Mahler, Richard Strauss és Debussy hatása. Az est másik alkotója Erich Wolfgang Korngold. A zeneszerző 1920-ban írt, A halott város című operájából Marietta áriáját szólaltatja meg az énekesnő. A teljes mű talán kevéssé ismert, ám ez a részlet a sztárénekesnők kedvelt és mindig nagy ünneplést hozó ráadásszáma. A filmzeneszerzőként is ismert Korngold egy másik arcát mutatja a Strauss-dinasztia tagjainak műveiből összeállított, általa hangszerelt szvit, mely szintén elhangzik. Végül Beethoven egyik ritkábban hallható szimfóniája, a IV. zárja az estet, Kesselyék Gergely vezényletével.

Rost Andrea
Rost Andrea

Érdemes meghallgatni a Szőke Tibor mesterbérlet sorozat többi koncertjét is: márciusban Mozart híres Jupiter szimfóniája csendül fel, áprilisban a kimagasló tehetség, Jekatyerina Lekhina áriaestjét hallgathatják meg, májusban pedig az élő legenda, Menahem Pressler amerikai zongorista lép fel a MÁV Szimfonikusokkal.  Bővebb információ: http://www.mavzenekar.hu/.