Konrád, Tivadar

Tizenöt hónap után újra koncertezhet a Minnesota Orchestra

2014.01.16. 12:00

Programkereső

A zenészek és a menedzsment megállapodásával véget ért a neves amerikai zenekart 15 hónapon át hallgatásra kárhoztató bérvita. A szimfonikus zenekar muzsikusait 2012. október 1-jén zárta ki a zenekar vezetése, miután nem voltak hajlandóak elfogadni a jelentős bércsökkentést.

A patthelyzet elhúzódásával végül Osmo Vänskä, a zenekar nemzetközi hírnevű finn karmestere is felmondott tavaly ősszel, tízéves szolgálat után, miután le kellett mondani a zenekar tavaly novemberre kitűzött Carnegie Hall-beli fellépéseit is.

Minnesota Orchestra
Minnesota Orchestra

A február 1-jén hatályba lépő, három évre szóló megállapodás értelmében az első évben 15 százalékkal csökken a zenészek fizetése a 2012-es szinthez képest. A minimum alapfizetés az első éves 96 ezer dollárról (mintegy 21 millió forint) a második évre 99 ezer (22 millió forint), a harmadikra pedig 102 ezer dollárra (22,5 millió forint) emelkedik majd. Az 1903-ban alapított Minnesota Orchestra így a tíz legjobban fizetett amerikai zenekar között maradhat, s ezzel teljesül a zenészek egyik fő követelése.

A megállapodás arra is kitér, hogy három év alatt hét további muzsikust vesznek majd fel, a zenekar létszáma ezzelnyolcvannégyre nőhet.
A Minnesota Orchestra első fellépése február elején várható a zenekar számára 1974-ben épített, Minneapolis belvárosában található Orchestra Hallban.