Konrád, Tivadar

Mozart-est az Óbudai Társaskörben

2014.01.21. 17:09

Programkereső

Mozart legelső, gyermekkori kompozíciói hegedű–zongora összeállításra születtek, és életművében később is igen jelentős szerepet töltött be ez a hangszerpárosítás. Ebből hallhatnak ízelítőt az Óbudai Társaskor vendége január 31-én, Hargitai Imre és Rónaszéki Tamás tolmácsolásában.

A koncerten elsőként megszólaló, az 1778 februárjában, Mannheimben komponált G-dúr szonáta az első ama hat szonáta között, amelyeket Mozart a pfalzi választófejedelemnének ajánlott. 1785. december 12-én írta Mozart az Esz-dúr szonátát, és a következő év augusztusában - egyéb művei között - Donaueschingenben Fürstenberg hercegnek nyújtotta át. A darabban a hegedű szólaltatja meg a Mozart által gyakran alkalmazott négyhangú „névjegyét", amely a zeneszerző műveiben az ifjúkori F-dúr misétől a Jupiter-szimfóniáig több ízben felhangzik.

Mozart-est
Mozart-est

A C-dúr kompozíció keletkezésének pontos dátuma: Mannheim, 1778. március 11. Ezen a napon vett Mozart búcsút a várostól és egyik kedves tanítványától, a tizenöt esztendős Therese Pierron-tól, aki a zeneszerző lakásadójának, Serrarius udvari kamarai tanácsosnak a leánya volt. A C-dúr szonáta a távozó mester ajándéka volt a leány számára. 1784. áprilisban Bécsben írta Mozart a B-dúr szonátát Regina Strinasacchi mantuai hegedűművésznő számára.

A bemutatót az olasz hegedűművésznő bécsi koncertjén, egy héttel a mű elkészülte utánra tervezték, a zeneszerzőnek azonban csak arra volt ideje, hogy a hegedűszólamot leírja; a zongoraszólamot üres kottapapír előtt ülve játszotta. Az előadás - amelyet természetesen semminemű próba nem előzhetett meg - hatalmas sikert aratott. (Pándi Marianne nyomán)