Sándor, Ede

Várjon Dénest méltatta a Washington Post

2014.01.21. 23:00

Programkereső

A Phillips Collection galériában adott koncertjéről jelentetett meg méltató írást a lap online kiadása.

Várjon, aki a lap szerint az utóbbi időben kamarai előadásokon és szólistaként is sikereket aratott, túlnyomórészt a romantikus kor zenéjéből adott elő darabokat, és „nem hagyott kétséget afelől, hogy szokatlan hatalmú muzsikus".

Várjon Dénes
Várjon Dénes

„A makulátlan technikáján és a zenei tagoltság jártas érzékelésén felül Várjon valami olyat is hozott, ami sokkal ritkább ennél - a karakter kézzelfogható érzékeltetését gyakorlatilag mindenben, amit eljátszott, Beethoven, Schumann és Bartók találó és feltűnően ízes értelmezéseiben" - írta Stephen Brookes zenekritikus a vasárnapi előadásról.
Schumann op. 12-es Fantasiestücke nyolc darabjának előadása közben a művész az álmodozó és szenvedélyes hangulatok között ingadozott és olyan „abszolút természetességgel játszott, mintha a helyszínen improvizált volna". Brookes szerint úgy tűnt, hogy Várjon személyisége az ugyancsak magyar Bartók Béla előadásában teljesedett ki, és a Két elégia megszólaltatásával úgy idézte fel a zeneszerző szerelmi bánatát, „mintha csak a saját szívéből játszott volna".