Csilla, Noémi

Százak rótták le kegyeletüket Claudio Abbado előtt

2014.01.23. 08:00

Programkereső

Százak rótták le kegyeletüket kedden az előző nap 80 éves korában elhunyt Claudio Abbado előtt Bolognában, ahol a világhírű olasz karmester hosszabb ideje élt és dolgozott.
Claudio Abbado
Claudio Abbado

A koporsót a karmester lakásából vitték a Piazza Santo Stefanóra, ahol a székesegyház áll. Kísérői között volt Giorgio Napolitano olasz államfő is. Megjelent Abbado ravatalánál a Szent István-bazilika egyik kápolnájában Stéphane Lissner, a milánói Scala intendánsa, valamint Renzo Piano világhírű építész és Massimo Bray kulturális miniszter. A politikus ígéretet tett arra, hogy a kormány mindent megtesz majd a dirigens által alapított bolognai Mozart Zenekar megmentése érdekében. Az együttes pénzügyi nehézségek miatt január 11. óta szüneteltetni kényszerül működését. „Abbado Mozart Zenekara az olasz zene egyik ékszere, nekünk pedig kötelességünk, hogy továbbra is működni tudjon" - fogalmazott Massimo Bray.

A karmester tisztelői szerda délig róhatták le kegyeletüket a bazilikában. A gyászszertartást szűk körben tartoták. A család kérésére a gyászolók nem vittek virágot Abbado ravatalához, a rokonok ugyanis arra kérték minden idők egyik legnagyobb hatású és legnépszerűbb dirigensének tisztelőit, hogy inkább jó célokat szolgáló adományokkal fejezzék ki együttérzésüket.

Daniel Barenboim - Abbado jó barátja - és a Scala rendhagyó módon emlékezik meg az elhunytról: jövő hét hétfőn a világhírű karmester üres nézőtér és nyitott ajtók előtt vezényli az operaház zenekarát. Beethoven Eroicájából adnak elő részletet, amelyet az utcán is hallani lehet majd. Hasonlóra legutóbb Carlo Maria Giulini karnagy halála után volt példa 2005-ben.

Milánóban, ahol Claudio Abbado született és sok-sok évig dolgozott, Giuliano Pisapia polgármester szerdára gyásznapot hirdetett. Minden közintézményen félárbocra eresztik a zászlókat.

Megemlékeztek a karmesterről Rómában, a szenátusban is, ahol Abbadónak tavaly nyár óta volt széke örökös szenátorként.