Zita, Mariann

Lánykórus a canterbury katedrálisban

2014.01.26. 10:00

Programkereső

A hét végén mutatkozik be az angliai canterburyi székesegyház első lánykórusa, amelynek szombat esti előadásával véget ér a „férfiuralom” több évszázados hagyománya.

Ugyan nem a canterburyi katedrális az első brit székesegyház, amely lánykórust alapított, a 80 millió főt számláló Anglikán Közösség anyatemplomaként lépésének igen komoly visszhangja van. A kórus alapításának történelmi jelentőségével az a tizenhat lány is tisztában van, akiket a tavaly novemberben tartott meghallgatások során választottak ki.

Canterbury katedrális
Canterbury katedrális


A 12 és 16 év közötti lányok a helyi iskolákban tanulnak, és - a katedrális fiúkórusának tagjaival ellentétben, akik a székesegyháznál élnek és minden nap próbálnak -  csupán heti egyszer gyűlnek össze gyakorolni. David Newsholme kórusvezető szerint a korlátozott gyakorlási idő ellenére a lányok nagyon összeszedettek és szívvel-lélekkel éneklik a betanult zsoltárokat, öröménekeket és reszponzóriumokat.
A lányok a katedrális emeletén lévő apró, zsúfolt zeneszobában próbálnak. A több láb vastag falakkal körülölelt helyiség polcai Mozart, Bach és Britten-kottáktól roskadoznak. „Elég gyorsan kellett betanulnunk a dalokat, de az ember nem is gondolná, hogy ilyen jó hangulatban telik itt az idő" - mondta a 12 esztendős Abby Cox, a lánykórus egyik tagja. Mint hozzátette, olyan lányokkal énekelhet együtt, akik hozzá hasonló szenvedéllyel szeretik a zenét.
A lánykórusok korántsem számítanak új keletű dolognak Anglia egyházában: a salisburyi katedrális az 1990-es években alapított egyet, amelynek példáját több másik székesegyház is követte. Vendégkórusok révén pedig már a canterburyi katedrálisban is csendült fel női énekhang. A lánykórusok azonban továbbra sem maradnak észrevétlenek egy olyan egyházban, amely komoly értéket tulajdonít hagyományainak és csak lassan enged utat a változásoknak. Az anglikánok még mindig igyekeznek konszenzusra jutni az olyan megosztó kérdésekben, mint a női püspökök és a homoszexuális papság ügye.
A hagyomány különösen fontos a Londontól nagyjából 100 kilométerre délkeletre fekvő Canterburyben, amelynek érseke az anglikán egyház vezetője. A templomot a 6. században alapították - habár a gótikus épület jelentős részét később, a középkor folyamán építették -, és fontos keresztény zarándokhely volt Thomas Becket canterburyi érsek 1170-ben bekövetkezett mártírhalálát követően.
Robert Willis székesegyházi főesperes szerint a templomot alapítása óta belengi az ének, kezdetben a szerzetesek, majd egy több mint ezer évvel ezelőtt alapított, férfiak és fiúk alkotta kórus révén. Mint hangsúlyozta, a női kórus a „természetes fejlődés" részét képezi és gazdagítja a katedrális hagyományait.
A székesegyház lánykórusa eleinte csak akkor fog énekelni, amikor az internátusi tanulókból álló fiúkórus szünetet tart, később azonban a lányok is nagyobb szerephez jutnak - mondta Willis, hozzátéve, hogy a két kórus alkalomadtán bizonyára együtt is fog énekelni.