Béla

A Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zeneakadémián

2014.01.28. 22:09

Programkereső

A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenysorozatával visszatért a Zeneakadémiára, ahol március 6-án a francia zongorista, David Fray vendégszereplésével adnak koncertet.

A Müpában megrendezett koncertsorozatok után újra az Alma Materben lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Január 30-án a fiatalon elhunyt zeneszerző, Pergolesi utolsó művét, a Stabat Matert mutatják be a koncert első részében, amelyet Pannonhalmán, Szentpétervárott és egy francia turnén is nagy sikerrel előadtak már. "Fantasztikus ez a zene, a darab érzelemgazdagsága lenyűgöző" - mondja Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. "Egészen átlényegül az ember, amikor játssza."

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az est egyik szólistája, a főként klasszikus és barokk oratóriumok szólistájaként hallható Csereklyei Andrea 1999-ben III. helyezést ért el a bécsi Johann Strauss Énekversenyen, ugyanebben az évben Artisjus-díjat kapott kortárs művek előadásáért. 2000-2001-ben a Fischer Annie-ösztöndíj nyertese volt. 2003-ban elnyerte az Ari Kupsus Society ösztöndíját. 2007-ben az egri Nemzetközi Händel Énekverseny különdíjasa, és a veronai L'Orfeo verseny döntőse volt. Énekelt többek között Helmuth Rilling, Kocsis Zoltán, Fischer Ádám, Ligeti András, Graeme Jenkins, Jos Vranken, Fabio Pirona, Umberto Benedetti Michelangeli, Laurent Petitgirard, Elisabeth Fuchs és Georg Kugi vezényletével.

A másik szólista, Megyesi Schwartz Lúcia a Magyar Állami Operaház tagja, aki a barcelonai Vinas énekversenyen 1991-ben különdíjat, az I. Nemzetközi Barokk Énekversenyen Budapesten 1993-ban I. díjat nyert. Repertoárján az operákon kívül oratórikus művek, dalok, dalciklusok szerepelnek. Korábban is fellépett már a Liszt Ferenc Kamarazenekarral: Pergolesi Stabat Materében Rost Andreával együtt énekelt az Orosz-Magyar Kulturális Év keretében. Többek között vendégszerepelt az Eisenstadti Haydn Fesztiválon Fischer Ádámmal, Németországban Klaus Arppal, a Philadelphiai Operában Stephen Lorddal és a Montpellier-i Opera Háry-produkciójában Gerard Depardieu-vel. 2006 óta a grazi opera vendégművésze több produkcióban.

A koncert második darabja Beethoven Esz-dúr szeptettje., amit először fog játszani az együttes. "Beethoven kevés vidám hangvételű zenét írt, a Szeptett ezen kevesek egyike" - meséli Rolla János. "Még a zenekar hőskorában hallgattunk egy Toscanini-felvételt a műről, és felmerült, hogy eljátsszuk, de erre eddig nem került sor. Különleges felállású ez a darab, fúvósokkal és vonósokkal bővülünk, a zenekarból a hegedűsök egy része brácsán fog játszani - kíváncsian várom az eredményt".

A Zeneakadémián megrendezett sorozat március 6-án a francia zongorista, David Fray vendégszereplésével folytatódik, akinek Bach-interpretációi hozták meg számára a világhírnevet. Budapesten szintén egy J. S. Bach-és egy Mozart-zongoraversenyt ad elő.