József, Bánk

Abbado-emlékkoncert "telt térrel"

2014.01.29. 09:00

Programkereső

Zsúfolásig megtelt hétfőn este Milánóban a Scala operaház előtti tér, ahol több mint nyolcezren gyűltek össze a múlt héten elhunyt Claudio Abbado karmester emlékére rendezett koncertre.

A milánói operaház rendhagyó koncerttel búcsúztatta a január 20-án, 81 éves korában elhunyt világhírű karmestert: a Scala színpadán az operaház filharmonikus zenekara Ludwig van Beethoven Eroica-szimfóniájának II. tételét, a Gyászindulót adta elő Daniel Barenboim vezénylésével.

Daniel Barenboim
Daniel Barenboim

A darabot üres nézőtér előtt adták elő, de a Scala kapuit kitárták, a zenét pedig kihangosították, így az épület körül összegyűlt sok ezer ember részese lehetett a rövid koncertnek. Fiatalok és idősek, olaszok és külföldiek is voltak a téren, a tömeg ellepte a Scala körüli utcákat is. A húsz percig tartó zene után a tömeg még tíz másodperces csenddel adózott Abbado emlékének, majd hatalmas taps következett - írta kedden a Corriere della Sera.

A Scala hasonlóképpen emlékezett meg 1957-ben Arturo Toscaniniről, 1967-ben Victor De Sabata, 1996-ban Gianandrea Gavazzeni és 2005-ben Carlo Maria Giulini karmesterről.