Konrád

A Magyar Zenei Tanács levele

2014.02.03. 13:25

Programkereső

A Magyar Zenei Tanács teljes levele Balog Zoltán miniszternek a zenei intézmények működtetésére létrehozott csúcsszervezettel kapcsolatban.

Több olvasónk kérte, hogy változtatás nélkül közöljük a Magyar Zenei Tanács Balog Zoltán miniszternek írt levelelét a zenei intézmények csúcsszervének létrehozásával kapcsolatban, melyről korábban beszámoltunk.

Az alábbiakban a levél teljes egészében olvasható.

Művészetek Palotája
Művészetek Palotája

Balog Zoltán miniszter úrnak
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!

A magyar zenei élet évszázados múltú struktúrájáért és egészséges egyensúlyáért aggódva, értetlenül és aggodalommal figyeljük a sajtóhíreket, amelyek szerint létezik egy terv a három legjelentősebb hazai komolyzenei és operai játszóhelyet üzemeltető intézmény (Operaház, Müpa, Zeneakadémia), valamint a Filharmónia Magyarország egyetlen csúcsszerv alá rendelésére, és ezt a szervet közvetlen szakmai és gazdasági irányítási jogokkal ruháznák fel.

Ha a hírek igazak, valamennyi jelentősebb budapesti koncerthelyszín - amely intézmények a hazai zenei élet szereplőinek partnerei és megrendelői is egyben - egyetlen csúcsintézmény közvetlen és teljes körű irányítása alá kerülne, kiszolgáltatott helyzetbe hozva ezzel a hazai előadóművészeket és együtteseket egyaránt. A lépés és annak áttételes hatásai gyakorlatilag megszüntetnék az egészséges és a művészi élet számára létfontosságú diverzitást, amely a nyugati demokráciák egyik alapvető értéke, és amely a rendszerváltozás egyik legfontosabb vívmánya volt. Egy ilyen elképzelésre nem látunk releváns példát sehol a fejlett világban és nem látjuk költséghatékonysági előnyét sem. Ugyanakkor biztosra vesszük, hogy a művészeti és gazdasági irányítás ilyen példa nélküli központosítása rövid idő alatt a művészi-alkotói szabadság és lehetőségek jelentős beszűkülését okozná - aminek zenei tradícióink, a hazai közönség és muzsikusaink egyaránt kárát látnák.

Kérjük a döntéshozókat, hogy mielőbb nyugtassák meg a hazai muzsikus-társadalmat, hogy a fenti terv megvalósulásától és annak beláthatatlan következményeitől nem kell tartaniuk és egyben kérjük, hogy stratégiai elképzeléseiket osszák meg a szakmai szervezetekkel. Bár a döntések joga és felelőssége a döntéshozóké, hisszük, hogy a magyar zene jövője olyan közös ügy, amelyről nem szabad és nem érdemes zárt ajtók mögött, a minimális szakmai konzultációt is mellőzve dönteni. Ennek jegyében felajánljuk konzultációs készségünket a döntéshozásban illetékes állami szerveknek.

Budapest, 2014. január 31.

A Magyar Zenei Tanács Elnöksége

Levelünket megküldjük az érintett intézményeknek és az MTI-nek.

33 zenei egyesület, 6 egyéni tag és 12 társult intézmény művészeti szövetsége

A Nemzetközi és az Európai Zenei Tanács tagja

Magyar Zenei Tanács
1012 Budapest, Pálya u. 4-6.