Gertrúd, Patrik

Egyre kevesebb német zenekar

2014.02.03. 09:00

Programkereső

A Német Zenekarszövetség (DOV) szerint az újraegyesítés óta drámai mértékben csökkent a komolyzenei zenekarok száma Németországban.

 Az első, 1992-ben végzett számlálás óta összesen 37 zenekar szűnt meg pénzszűke miatt, jelenleg 131 művészeti együttes zenél Németországban - mondta el Gerald Mertens, a DOV ügyvezetője szerdán Berlinben.

A fix zenészi állások száma eközben 19 százalékkal, 12 159-ről 9825-re csökkent. „Beláthatatlan, hol lesz a vége ennek a folyamatnak" - véli Mertens. A rendelkezésre álló költségvetés csökkenése miatt sok zenekart fenyegethet a zsugorodás vagy az eltűnés veszélye. A keleti tartományokban a zenekari állások 37 százaléka szűnt meg.

Gerard Mertens
Gerard Mertens

Mertens szerint azonban nincs szó a „klasszikus zene kríziséről": az operaházak és koncerttermek látogatóinak száma stabilan magas, a németországi zenei sokszínűség pedig továbbra is egyedülállónak számít. A DOV ezért támogatja a Német Zenei Tanács azon kérelmét, hogy a német zenekari kultúrát vegyék fel a szellemi kulturális örökség UNESCO-féle listájára.

Mertens a veszélyeztetett zenekarok között említette a recklinghauseni Neue Philharmonie Westfalent, valamint Rostock, Schwerin, Greifswald-Stralsund és Neubrandenburg-Neustrelitz zenekarait.

Egyre többször kényszerülnek arra profi zenészek, hogy a munkahely biztonsága érdekében lemondjanak a magasabb fizetésről. Bizonyos pozíciók ugyanakkor éveken át üresen maradnak. A jelenleg betöltetlen összesen 568 állásnak ráadásul kevesebb mint a fele van meghirdetve.

A 37 zenekar közül, amely 1992 óta fúzió, feloszlás vagy fizetésképtelenség miatt eltűnt a kulturális térképről, nyolc régi, 29 pedig új német tartomány együttese volt.

Örvendetesnek nevezte Mertens azt a tényt, hogy véget ért a férfiuralom a komolyzenei zenekarokban: néhány együttesben már a zenészek több mint fele nő. „A nők szorgalmasabban gyakorolnak" - vélte.