Timót, Xénia

Barokk bűvölet a Zeneakadémián

2014.02.04. 18:38

Programkereső

A MET-ben is rendszeresen fellépő Kate Lindsey lesz Thomas Hengelbrock és a Balthasar-Neumann-Ensemble szólistája február 16-án.

Korántsem szabványos karmester és szintúgy nem szabványos zenekar lép a Zeneakadémia Nagytermének pódiumára Thomas Hengelbrock és a Balthasar-Neumann-Ensemble muzsikusainak személyében. Az egykor Doráti Antal mellett is asszisztensként működött német hegedűs, zenetudós és karmester ugyanis a barokk historikus zenélés felől a jelenkor felé terjeszkedő repertoárjával kelt nemzetközi feltűnést: a Concentus Musicus Wien hegedűse, s a Freiburgi Barokk Zenekar egyik életre hívója 2011-ben már Tannhäusert vezényelt Bayreuthban.

Kate Lindsay
Kate Lindsay

Hasonlóan változatos, a barokktól a kortárs zenéig mindent, Verdit és Bachot egyaránt játszó együttes a Hengelbrock által 1995-ben megalapított freiburgi Balthasar-Neumann-Ensemble is. Budapesten fellépve működésük barokk vonulatát teszik majd élményszerűen érzékletessé, jól bizonyítva mindazonáltal működésük eredetiségét is. J. S. Bach D-dúr zenekari szvitje és Telemann D-dúr concerto grossója nyomában ugyanis egy különleges opera-pasticciót mutatnak be. Az Armida és Rinaldo című, barokk zenés színház hagyományait idéző, fényjátékkal gazdagított előadásban Thomas Hengelbrock egyetlen dramaturgiai fonálra fűz ismert és felfedezésre érdemes Händel-áriákat. A történet a szaracén varázslónő Armida - akit Kate Lindsey kelt életre - és a Steve Devislim által megformált keresztes lovag, Rinaldo kalandjait jeleníti meg.

Balthasar-Neumann-Ensemble
Balthasar-Neumann-Ensemble

Bár az összeállításban kisebbségben vannak - az eredetileg is más Händel-operákból összeollózott - Rinaldóból származó tételek, minden bizonnyal Hengelbrockék előadására is érvényesek lennének Fodor Géza szavai: „A zenei karakterek, az azonos affektuskörben is új meg új megfogalmazások színes kaleidoszkópja forog előttünk, folyamatosan ébren tartva figyelmünket és ostromolva érzékeinket. Egyetlen fáradt pillanata sincs a műnek, minden szám szuggesztív, frappáns vagy mély." Hagyjuk magunkat elbűvölni!