Ervin

Grammy-díjasok Kanizsán

2014.02.04. 22:22

Programkereső

A VOCES8 brit énekegyüttes három állomásból álló magyarországi turnéja keretében márciusban Nagykanizsán is fellép a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. bérletsorozatának keretében.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia ügyvezető igazgatója a társaság három, felnőtteknek kínált koncertből álló, tavaszváró bérletének bemutatásakor kifejtette: februárban a délszláv népek zenéjét játszó Söndörgő Együttes lép fel, majd márciusban következik a brit VOCES8. A vokálegyüttes első magyarországi turnéján kizárólag Veszprémben, Budapesten és Nagykanizsán ad koncertet.

VOCES_Decca
VOCES_Decca

A Filharmónia nagykanizsai bérletének harmadik rendezvénye májusban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje Kocsis Zoltán vezényletével, Kelemen Barnabás hegedűművész és Bizják Dóra zongoraművész közreműködésével. Különleges műsorukban Richard Strauss születésének 150. évfordulója alkalmából ritkán hallható műveit is megszólaltatják.

Szamosi Szabolcs felidézte, hogy a tavaly nyár óta három szervezet egyesítésével, pécsi központtal megalakított Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. az ország egyik legjelentősebb koncertszervezője, amely jelenleg 17 városban 21 felnőtt koncertbérletet kínál. Ifjúsági hangversenyeivel ugyanakkor 250-nél is több településen és több mint ezer koncerttel 250 ezer diáknak nyújtanak zenei programot. Szólóhangversenyek és családi gyermekelőadások szervezése mellett a zenei ösztöndíjak kezelése is a filharmónia tevékenységi körébe tartozik, akárcsak a Budapesten évente megrendezendő nemzetközi zenei versenyek, országos fesztiválok megtartása.

Kitért arra is, hogy júniusban országos orgonafesztivált rendeznek, majd - a korábbi soproni helyszín helyett - Fertődön lesz a helyszíne a Régi Zenei Napok mesterkurzusainak és koncertjeinek. Júliusban Szombathelyen tartják a Nemzetközi Bartók Szemináriumot és Fesztivált, majd októberben országos program lesz a Korunk Zenéje Kortárs Fesztivál. Az idei rendezvényeket várhatóan a Zeneszüret Fesztivál zárja novemberben Pécsett.

Szamosi Szabolcs arról a kormányzati szándékról, amely szerint az operaházat, a Művészetek Palotáját, a Zeneakadémiát, valamint a filharmóniát zenei „csúcsszervvé" vonnák össze, úgy vélte: mindez nem tűnik „valós szándéknak". Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a Filharmónia „felügyeletének" ellátása legfeljebb „államigazgatási szempontból" merülhet fel kérdésként.