Emma

Bach-toccaták vagy Bach-szonáták?

2014.02.11. 13:20

Programkereső

Johann Sebastian és Carl Philip Emanuel Bach csembalódarabjaiból válogat Christine Schornsheim 2014. február 15-én a Zeneakadémián.

Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb csembalóművésze, aki az elmúlt évadban szólistaként turnézott az Alte Musik Berlin együttesével, Haydn és a Bach-fiúk darabjaiból készített lemezei számos díjat nyertek, zeneakadémiai szólóestjével a 200 éve született Philipp Emanuel Bach előtt is tiszteleg. A legjelentősebb Bach-fiú 1740-es években publikált szonátáit és az atya apa 1710-es években írott toccatáit nemcsak harminc év, hanem egy stiláris világ is elválasztja egymástól: utóbbiak az észak-német barokk improvizatív billentyűs típusát képviselik, míg Carl Philip Emanuel szonátai már az „érzékenység", az Empfindsamkeit kifinomult stílusának megtestesítői.

Christine Schornsheim
Christine Schornsheim

A csembalóművésznő koncertje persze azt is plasztikussá teszi, mi a rokonság apja és fia látszólag egymásnak feszülő művei között. S hogy melyik Bach darabjai izgalmasabbak mai füllel? Christine Schornscheim - aki a napokban mesterkurzust is tart a Zeneakadémián - hangversenyén mindenki megkaphatja a maga válaszát!