Konrád

Kalocsai képek

2014.02.11. 15:45

Programkereső

A február 17-én Franz Schmidt és Fekete Gyula művei lesznek hallhatóak a Magyar Állami Operaházban a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában. A Kalocsai képek c. zenekari darab születéséről , Fekete Gyula osztotta meg gondolatait a Fidelio olvasóival.

Győriványi Ráth Györgytől kaptam a felkérést, hogy komponáljak rövid zenekari művet a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara fennállásának 160. évfordulójának alkalmából.  Beszélgetésünk során egy mozarti méretű zenekarra írott, népzenei elemeket használó kompozíció látszott kibontakozni.

Fekete Gyula
Fekete Gyula

Gyermekkorom emlékei idéződtek meg bennem, a kalocsai évek, a város gazdag népzenei hagyományai, Dr. Lakatos Istvánné énekórái az Ének- Zenei Általános Iskolában, ahol egy életre megszerettem a zenét és külön a népzenét is; a néptáncórák, melyeken helyi népdalokra tanultuk meg az alap tánclépéseket; és természetesen a Dunamenti Folklór Fesztivál, mely minden második nyáron elhozta nekünk Kalocsára más népek népzenei kincsét. Sok év után visszatekintve úgy látom, hogy a népzene a mindennapjaink részét képezte, nem is tananyag volt számunkra, hanem a hétköznapok része.  Mára mindez jórészt nosztalgikus: a kiváló országos ének-zenei általános iskola hálózat széthullani látszik, és ezzel valami alapvető kultúrateremtő oktatási forma tűnik el.

A zenekari darabom címe - Kalocsai képek - utalás Kodály Zoltán Galántai és Marosszéki táncaira (hiszen Kodály galántai gyerekkorának emlékeit idézte meg ezekben), vagy akár a kórusra komponált Mátrai képekre. A darab Kalocsa ismert, ma is élő népdalkincsét dolgozza fel, személyes élményeim felidézése révén. Nagy öröm volt számomra a komponálása, gyerekkori nagy utazás.